Kari Kjønaas Kjos (FrP): Er helseministeren tilfreds med en ordning som medfører store forskjeller i helsetilbudet basert på geografiske forhold, eller vil helseministeren sørge for at situasjoner som medfører egenbetaling på flere tusen kroner ikke blir belastet den enkelte pasient?
Begrunnelse
Kvinner som får tilbud om mammografi, får ikke reisen til dette dekket gjennom ordningen for pasientreiser.
Ifølge Jan Huseby, som er rådgiver i kreftregisteret er dette en beslutning som er tatt i direktoratet etter forankring i departementet.
For kvinner i Finnmark medfører dette at de må ta regningen selv.
Dette medfører f.eks. at en kvinne i Vardø, må betale flere tusen kroner bare i reise for å få tatt nødvendige undersøkelser ved Universitetssykehuset i Tromsø. Skal hun ha med ledsager koster dette til sammen i overkant av 8000 kroner.
Alternativet til å finansiere dette selv, er å vente til mammografibussen kan tilby hjelp. Denne hjelpen er anslått til å ha en ventetid på 18-20 mnd. Det betyr at om denne pasienten skal få det tilbudet som er behov for, så må det dekkes selv. I motsatt fall, må pasienten ta risikoen med å ikke bli grundig sjekket så raskt som mulig.
Når alle sier at det som er viktig i saken som omhandler kreft er at man oppdager og setter i gang behandling tidlig, er det meningsløst at pasientens behov for undersøkelser skal styres av den enkeltes økonomi.
Dette vil utvilsomt medføre at helsetilbudet blir vesentlig dårligere for en gruppe mennesker. Dette er uholdbart.