Jørund Rytman (FrP): Hva er forklaringen på regelverket som gjør at utenlandske båter som ligger i norsk havn i mer enn seks uker blir møtt med høye tollkrav, og vil finansministeren endre regelverket slik at norske havner ikke fremstår som tabu for utenlandske båtturister?
Begrunnelse
Norge har svært strenge regler for utenlandske båters opphold i Norge. Ligger en båt i havn eller opplag i mer enn seks uker kommer krav om innfortolling. Dette kan beløpe seg til flere hundre tusen kroner.
Dette virker urimelig på utenlandske båtturister som eksempelvis gjennomfører et lengre seilas langs norskekysten, og eventuelt legger båten i opplag over vinteren for å fortsette seilasen året etter. Reglene slik de er i dag kan skremme vekk turister, og dermed også deres kjøpekraft som er til glede for flere lokalsamfunn.
I Sverige er reglene langt mildere. Der kan man ligge i havn i 18 måneder, slik at man kan fortsette seilasen året etter.
Det hadde vært en fordel om Norge i større grad harmoniserte sine regler med det som gjelder i andre land. Inntil dette er skjedd burde norske tollmyndigheter som et minimum ha dispensasjonsadgang for å hindre at utenlandske turister får en toll- og avgiftssmell. Terskelen for slik dispensasjon burde være lav, og den burde opplyses om, slik at vi ikke opplever hendelse der båtturister blir møtt med urimelige krav fra tollmyndighetene.
Dette så vi eksempelvis et tilfelle av i VG-nett 10. mai 2010.
Jeg ønsker også opplyst om det per i dag er noen dispensasjonsadgang som båtturister kan søke om.