Ivar Kristiansen (H): For å styrke den offentlige e-handelen har Regjeringen i samarbeide med Direktoratet for Forvaltning og IKT besluttet å tilby brukere av E-handelsplattformen og IBX eOrder kostnadsfri oppstart, tilknytning og gratis konsulenthjelp.
Vil ikke regjeringens organisering av denne e-handelssatsing være i strid med konkurranseloven fordi statens valg av selskap og løsninger vil virke meget konkurransevridende overfor private selskaper som tilbyr lignende hjelp ifm. offentlige innkjøp?
Begrunnelse
Bl.a. i Sulitjelma i Nordland er det investert i et selskap som selger systemer for offentlig innkjøp til kommuner. Selskapet har i dag 9 arbeidsplasser i en region som preges av høye ledighetstall. Regjeringens ønske om å satse på økt bruk av e-handel har bred støtte, men Regjeringens valg av løsning ifm. å fremme e-handel kan neppe være i tråd med konkurranselovens intensjoner i og med at løsningen vil virke meget konkurransevridende. I Sulis er det satset 12-15 mill. kr. på å utvikle en sunn og nødvendig konkurranse innen ehandelssegmentet. At staten selv går inn og velger løsninger og selskap ifm denne satsingen kan derfor være direkte økonomisk skadelig for selskaper som IKKE kan tilby kostnadsfri oppstart og gratis konsulenttimer. Direktoratet markedsfører at kommuner og offentlige virksomheter som tar i bruk IBX sin ehandelssløsning eksempelvis kan få 60 konsulenttimer og betydelige andre økonomiske fordeler betalt av staten, med henvising til ett selskap. Her bør i det minste Regjeringen sørge for at kundene fritt skal kunne bestemme valg av løsninger og selskaper som tilfredsstiller statens e-handels mål. Noe jeg ber statsråden om å bidra til. Sulitjelma selskapet hadde så sent som i februar 2009 besøk av tidligere fornyingsminister, som lovpriste selskapet og etableringen, og som videre lovet solid offentlig oppfølging. I dag kan det virke som om nettopp statens egne valg av e-handels løsninger kan bli dette selskapets største trussel for å overleve.