Skriftlig spørsmål fra Karin S. Woldseth (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:548 (2010-2011)
Innlevert: 15.12.2010
Sendt: 16.12.2010
Besvart: 17.12.2010 av utenriksminister Jonas Gahr Støre

Karin S. Woldseth (FrP)

Spørsmål

Karin S. Woldseth (FrP): Er det slik at også Norge kjente til at Kosovos statsminister hadde nære kontakter til organisert kriminalitet i hjemlandet, og hva vil utenriksministeren gjøre med disse påstandene?

Begrunnelse

I forbindelse med en rapport i Europarådet kommer det frem, at den gjenvalgte statsministeren i Kosovo har hatt forbindeleser til organisert kriminalitet med illegalt salg av organer. Det er også kommer frem av rapporten at noen av de landene som anerkjente Kosovo visste om dette, gjennom sine secret service ansatte.

Jonas Gahr Støre (A)

Svar

Jonas Gahr Støre: Fra norsk side har vi tidligere ikke vært kjent med påstandene om at statsministeren i Kosovo har hatt nære kontakter til organisert kriminalitet. De påstander som fremkommer i Dick Martys rapport til parlamentarikerforsamlingen i Europarådet, er derfor nye for oss.

Som det fremgår av min pressemelding av 16. desember ser jeg med bekymring på de påstandene som nå fremkommer i rapporten. Det er viktig at disse påstandene blir skikkelig belyst og at fakta i saken kommer frem. I første omgang avventer vi behandlingen av rapporten i Parlamentarikerforsamlingen i Europarådet i slutten av januar.