Laila Reiertsen (FrP): Til tross for at både Arbeidsmiljøloven og Likestillingsloven har forbud og sanksjoner mot diskriminering i arbeidslivet, ser vi gjentakende eksempler på at arbeidsgivere bryter lovverket overfor gravide kvinner.
Hvordan har statsråden tenkt å løse disse utfordringene når det allerede ligger et forbud samt sanksjonering i lovverket, samtidig som det er krav til tilrettelegging for gravide kvinner, også gjennom IA-avtalen, for IA-bedrifter, når kvinner stadig opplever diskriminering på arbeidsplassen?
Begrunnelse
Dagbladet hadde 20. oktober et oppslag om en ung kvinne som var gravid og jobbet som assistent for en handikapet mann for andelslaget Uloba, som har arbeidsgiveransvaret for assistentene. Denne kvinnen opplevde å bli presset ut av arbeidsgiveren fordi hun angivelig var gravid og ikke kunne ivareta de samme oppgavene som før hun ble gravid. Denne kvinnen opplevde også trusler om å bli sagt opp, og opplevde tilslutt at situasjonen ble så uholdbar at hun fryktet for sitt ufødte barn. Dette er ett av mange eksempler der gravide kvinner blir behandlet dårlig og i strid med det som loven krever av tilrettelegging. Likestillings- og diskrimineringsombudet la 11. juni 2009 fram "Praksis-rapporten", der ombudet presenterer sin juridiske virksomhet. Ombudet har mottatt spesielt mange klager om graviditetsdiskriminering innen helsesektoren.