Øyvind Vaksdal (FrP): Ordningen med såkalt "Staff assessment" for sivilt ansatte i FN virker slik at den ansatte blir trukket om lag 30 % av sin lønn som sendes landet vedkommende er statsborger av uten at man opparbeider seg noen rettigheter i landet.
Mener utenriksministeren at dette er en tilfredsstillende ordning for FN-ansatte eller vil han eventuelt ta grep som medfører at de ansatte også opparbeider seg rettigheter i landet de betaler til?
Begrunnelse
Etter hva vi er kjent med så blir norske borgere som arbeider sivilt for FN trukket ca. 30 % av sin lønn i "Staff assessment". Vi har fått opplyst at beløpet helt eller delvis blir overført til Norge. Det fremgår at dette er en generell ordning som gjelder sivilt ansatte i FN og pengene tilføres det landet vedkommende er statsborger av uavhengig av om vedkommende er bosatt der, har eiendom i landet eller har trygderettigheter der.
En person som etter å ha vært med i det norske styrkebidraget til UNPROFOR i et år, ble tilbudt sivil jobb for FN. Han kontaktet Folkeregisteret i Norge for å få vite hvilke muligheter han hadde. Han fikk beskjed om at han ikke kunne være registrert som bosatt i Norge uten at skulle tilbringe minst 180 dager årlig i landet. Siden dette ikke var forenlig med jobben, bosatte han seg i Portugal med sin familie. Han flyttet fra Norge i 1994. Han søkte om å få flytte tilbake i 2006, men fikk avslag da han ikke hadde mulighet til å oppholde seg i Norge i 180 dager årlig. Situasjonen ville ha vært annerledes dersom vedkommende hadde jobbet for UD, Forsvaret eller annen statlig institusjon. Vedkommende fikk også beskjed fra NAV at han ikke har noen rettigheter i Norge, til tross for at han blir trukket 30 % av lønnen i såkalt "Staff assessment", som sendes til Norge.