Rigmor Andersen Eide (KrF): I Statsbudsjettet til FKD står det at lukkede anlegg ikke finnes kommersielt tilgjengelig.
Er kyst- og fiskeriministeren kjent med at flytende lukkede anlegg for oppdrett av laks er i kommersiell drift i Canada, og hva vil du som kyst- og fiskeriminister gjøre for å stimulere til bruk av lukket og mer miljøvennlig teknologi i norsk oppdrettsindustri?
Begrunnelse
I sitt aktualitetsmagasin Argus nr 2 2011, behandler Veterinærinstituttet interaksjoner mellom oppdrettsfisk og villfisk. Her sier de kort og enkelt: Vill- og tamfisk, ett hav, én helse. Den direkte årsaken til at Veterinærinstituttet sier dette, er den åpne merdbaserte teknologien oppdrettsnæringen benytter seg av. Veterinærinstituttet har gjennom sin forskningsbaserte forvaltningsstøtte gitt Mattilsynet den nødvendige kunnskapen som ligger til grunn for de samordnende tiltak på behandlings- og forebyggingssiden når det gjelder fiskehelse. Herunder soneforskrifter, våravlusning, brakkleggingssoner og spesifikke sykdomssoner for pankreassykdom og infeksiøs lakseanemi. Når fagdirektør ved Veterinærinstituttet Brit Hjeltnes da sier at tiden nå er moden for å tenke utover disse tradisjonelle tiltakene, og se mot fysisk adskillelse av oppdrettsfisk og villfisk, er dette et særdeles viktig signal til politikerne.
Både Fiskeri- og kystministeren selv, Miljø- og utviklingsministeren samt Nærings- og handelsministeren har alle uttalt seg om behovet for teknologiutvikling i oppdrettsnæringen, og snakket om lukkede oppdrettsanlegg som en aktuell vei å gå. Det samme gjorde det såkalte Arealutvalget ledet av Peter Gullestad. De tok også til orde for et helt konkret tiltak som konsesjonsfritak for dem som ønsker å satse på utviklingen av lukkede oppdrettsanlegg.
Fiskeri- og kystministeren har akkurat varslet en ny høringsrunde for den mye omtalte Hardangerfjordforskriften, som gjelder et biomassetak på 50.000 tonn i regionen. Dette har møtt stor motstand i oppdretterkretser, som frykter for viktige arbeidsplasser. Ministeren har nå varslet at de vil se på mulige løsninger som kan gjøre at forskriften kan vedtas uten at det går utover arbeidsplassene. En mulig løsning som fremstår som svært aktuell vil være å la det foreslåtte biomassetaket begrenses til åpen produksjon. Dersom produksjonen overføres til lukkede anlegg vil oppdrettere ikke rammes av forskriften. I tillegg vil dette stimulere til teknologiutvikling og opprettelse av nye arbeidsplasser i leverandørindustrien som server oppdrettsnæringen.
Teknologirådet gjennomførte den 26.10.2011 en høring om teknologi i norsk lakseoppdrett. De fremmøtte fikk høre at et konsept for flytende lukkede oppdrettsanlegg nå skal tas i bruk for produksjon av fisk inntil 1 kg i Norge, og at et annet konsept allerede brukes i kommersiell lakseproduksjon i Canada. Det var representanter fra både MD og FKD til stede på høringen, og etter høringens slutt bekreftet begge at de hadde merket seg dette.