Vigdis Giltun (FrP): Surrogati er forbudt i Norge, men det er nå mange som reiser til andre land for å skaffe seg barn med denne metoden. De vil ikke forholde seg til norsk lov selv om handlingen kan få følger hvis de ønsker å bosette i Norge med barnet. NAV har et skjema for fastsettelse av farskap for barn født av utenlandsk surrogatmor, så det kan virke som om surrogati er godtatt bare det ikke skjer i Norge.
Hva skjer i tilfeller hvor fedrene nekter å ta DNA-test, og hva skjer hvis de ikke vil oppgi hvem som er mor til barnet?
Begrunnelse
Det er kvinnen som har født barnet som ikke ønsker å oppgi sitt navn på fødselsattesten, men i henhold til norsk lov er det den kvinnen som føder barnet (selv om både egg og sæd kommer fra donor) som anses som juridisk mor til barnet. En av grunnene for og ikke stå på fødselsattest må antas å være at kvinnen ikke senere i livet vil komme i den situasjon å bli oppsøkt av det barnet hun var surrogat for. Videre, for at søknad om farskap skal godkjennes av NAV, må det foreligge DNA-test på at den personen som tar på seg farskapen virkelig er biologisk far.
Det fødes nå flere barn på bestilling og i mange tilfeller er det voksne homoseksuelle par som benytter seg av denne metoden. Det er naturlig at de fleste ønsker en familie med barn, men i følge norsk lov er ikke surrogati tillatt. Det er enkelte tilfeller hvor de som har bestilt barnet eller barna ikke ønsker å vite hvem som er biologisk far, og de fratar med andre ord barnet mulighet til å vite hvem som er deres biologiske foreldre. På tross av at surrogati er forbudt i Norge har NAV et skjema som skal fylles ut når barnet skal tas med til Norge, noe som kan virke merkelig når det ikke er forenlig med norsk lov å skaffe seg barn på denne måten. Konsulatene opplever at mange får problemer når de skal ha barnet/a med til Norge fordi det ikke foreligger fødselsattest med mors navn slik at det kan søkes om norsk personnummer for barnet. Videre kan et barn, i henhold til norsk rett, kun ha en biologisk far og den andre mannlige personen må derfor søke om stebarnsadopsjon.
I tilfeller hvor det er snakk om heteroseksuelle par har ikke utenriksstasjonene noen mulighet til å sjekke ektheten av fødselsattesten det vil si at de begge er barnets biologiske foreldre når de henvender seg for å søke om personnummer og pass. Det kan synes som om amerikanske myndigheter ikke er så nøye på hvem som står oppført som foreldre på fødselsattesten. Dette betyr at de som ønsker det og har råd kan unngå en lang adopsjonsprosess.
Det kan virke som om barn er blitt en handelsvare, og det kan virke som om myndighetene gjennom NAV- skjemaet som kan fylles ut forsøker å legge til rette for innførsel av barn som er laget på bestilling.