Sylvi Graham (H): Vil statsråden ta initiativ til å kartlegge årsakene til at et stadig økende antall unge med epilepsi og cerebral parese faller permanent ut av arbeidslivet og blir uføre, istedenfor å bli hjulpet inn i arbeidslivet?
Begrunnelse
Ifølge regjeringens forslag til ny uføretrygd (Prop. 130 L (2010-2011)) økte antallet unge uførepensjonister i aldersgruppen 18 – 24 år med nær 50 prosent mellom 2001 og 2010. Det er en tragedie for de enkeltindividene dette gjelder, i tillegg til å være en stor samfunnsøkonomisk kostnad. Det er derfor av sentral betydning å få best mulig kunnskap om årsakene til at unge faller ut av arbeidslivet, slik at man kan finne frem til målrettede tiltak for å snu utviklingen.
Særlig kan det virke som at unge med noen spesifikke utfordringer er i faresonen. Ifølge forskerne Søren Brage og Ola Thune er andelen unge med epilepsi og cerebral parese som blir uføre økt kraftig i perioden 1977 til 2006. Dette er en bekymringsfull utvikling, og det er ikke umiddelbart klart at det er medisinske årsaker til at andelen uføre i denne gruppen øker. Det er grunn til å tro at mange av de som klassifiseres som uføre kunne vært i arbeid dersom forholdene i større grad hadde blitt lagt til rette for det. Det er videre grunn til å tro at årsakene til at andelen uføre i denne gruppen er andre enn årsakene til at for eksempel antallet som blir uføre på bakgrunn av psykiske lidelser øker. Derfor kunne det være formålstjenelig med en diagnosespesifikk undersøkelse om årsakene til økningen i unge uføre.