Trine Skei Grande (V): Vil statsråden sørge for at barnehjemsbarn som er påført posttraumatiske stresskader skal kunne reise krav om voldsoffererstatning uten hensyn til foreldelse, i tråd med Stortingets retningslinjer?
Begrunnelse
Flere tidligere barnehjemsbarn som ble utsatt for grov vold og seksuelle overgrep under barnevernets omsorg, har fått økt invaliditetsgrad og ménerstatning grunnet senskader av typen PTSD (posttraumatisk stressyndrom). Nav har i to tilfeller, senest i 2010, godkjent skadene som yrkesskade med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 1960. I tillegg har Nav økt invaliditetsgrad med opptil 40 %. Begrunnelsen for Navs vedtak er at ofrene er blitt påført livsvarige helseskader (PTSD) som følge av grov vold i tillegg til seksuelle overgrep.
Et tidligere barnevernsbarn fikk yrkesskader i statlig tjeneste, som resulterte i 100 % uførhet. Som en følge av overgrepene på barnehjemmet, ble hans yrkesskadeerstatning redusert med over 50 %. Det ble begrunnet at personen hadde en betydelig inngangsinvaliditet.
Mange tidligere barnehjemsofre er bevislig påført store økonomiske tap, likevel får de kun billighetserstatninger selv om deres reelle økonomiske tap er langt høyere. Tidligere barnehjemsofre må ofte gjennom krevende rettssaker for sine legitime krav.
Undertegnede er gjort kjent med at flere departementer har avvist barnevernsbarns krav om erstatning fordi sakene deres er foreldet. Dette til tross for at Nav og sakkyndige har konstatert at det handler om senskader grunnet vold og seksuelle overgrep under offentlig omsorg. I Innst. O. nr. 18 (1995-1996), Innstilling fra justiskomiteen om lov om endringer i lov av 18. mai 1979 nr. 18 om foreldelse av fordringer, uttaler justiskomiteen blant annet: ”Komiteen viser til at staten har anledning til å frafalle en foreldelsesinnsigelse, og at dette også nesten uten unntak gjøres i praksis der skadelidte ellers ville lide uforskyldt tap. Komiteen vil understreke viktigheten av at denne praksis konsekvent følges opp, ikke minst i saker der det reises krav mot det offentlige for feil eller forsømmelser mot barn og unge. Komiteen mener det ville være klart urimelig om skadelidte ble møtt med en påstand om foreldelse i slike tilfeller, og ber departementet påse at reglene om frafallelse av foreldelse praktiseres i henhold til forutsetningene.”
Det vises videre til Kongelig resolusjon av 20.12.2002, St.meld. nr. 24 (2004-2005), Innst. S. nr. 133 (2008–2009) og Innst. S. nr. 349 (2008–2009).