Frank Bakke-Jensen (H): Grensen mellom saker fiskerimyndighetene kan, og ikke kan gjøre vedtak i synes uklar. Grensen går et sted lavere enn 9 mill. kroner. Det vises til sak i Fiskeribladet Fiskaren 15. desember 2011 og begrunnelse under.
Er statsråden enig i at det byr på rettssikkerhetsutfordringer at det er uklart hvilke saker fiskerimyndighetene har myndighet i, og at det stilles spørsmål fra faglig hold ved rettssikkerheten knyttet til statlig tilsynsvirksomhet?
Begrunnelse
I Fiskeribladet Fiskaren omtales 15. desember 2011 en sak om hvorvidt Fiskeridirektoratet kan utestenge tråleren ”Hekktind” i ett år. Advokat Ståle Hellesø viser til en sak nylig avsagt hos Sivilombudsmannen, hvor Sivilombudsmannen kom til at hvis straffen som fiskerimyndighetene gir er for stor, kan vedtaket være i strid med grunnloven.
Spørsmålet og saken er en del av et større problemstilling. Marius Stub fant etter sin doktoravhandling ”Tilsynsforvaltningens kontrollvirksomhet. Undersøkelse og beslag i feltet mellom forvaltningsprosess og straffeprosess” at statlige tilsyn med sin praksis kan true rettssikkerheten. Stub påpekte at statlige tilsyn ikke er underlagt samme krav som politi og påtalemyndighet når det gjelder rettssikkerhet. Han uttalte til forskning.no 27. januar 2011 at ”Her er det behov for å se på regelverket en gang til. I dag ilegger man straffeliknende sanksjoner etter en prosess som er utformet med andre formål for øye.”
Det vises til Høyres representantforslag om en gjennomgang av rettssikkerheten til norske fiskere, jfr.
Dokument 8:120 S (2010-2011). Under behandlingen av saken i Stortinget påpekte statsråden i sitt svarbrev til komiteen av 12. april 2011 at Fiskeri- og kystdepartementet jobber på bred front med etterkontroll av og endringer i de viktigste lovene som regulerer fiskerinæringen, og at Stortinget vil bli forelagt alle lovendringsforslag.