Knut Arild Hareide (KrF): Ifølge NRK blir det stadig vanligere at mennesker dør uten at noen er til stede hos dem ved norske sykehus. Sykehusene skylder på pengemangel. Dette til tross for at det er i samsvar med alminnelige krav til forsvarlig og verdig behandling og omsorg ved livets slutt at ingen skal måtte dø alene.
Vil helseministeren ta initiativ overfor sykehusene for å innskjerpe denne retten for pasientene og plikten for helsetjenesten?
Begrunnelse
Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå dør åtte av ti nordmenn på sykehus eller sykehjem. Av disse har bare én av tre pårørende hos seg.
De etiske retningslinjene til sykepleiere slår fast at alle har rett til å slippe å dø alene. På mange måter er behandlingen av døende en etisk syretest på hvordan respekten for menneskeverdet står i helsetjenesten. Hverken Helse Bergen eller Ahus har felles retningslinjer for hvordan avdelingene skal håndtere døende, ifølge den samme reportasjen.
Ved Ahus varierer praksisen fra avdeling til avdeling. Noen avdelinger leier alltid inn en ekstra pleier like før noen dør, andre gjør det aldri. Fra flere sykehus får NRK opplyst at man tidligere hadde en uskreven regel at døende pasienter skulle ha fastvakt, men at dette ikke praktiseres lengre.