Gunnar Gundersen (H): I Dagens Næringsliv 30.12.2011 gjør DNB rede for ulike og strengere beregningsmetoder for bankenes kapitalkrav i Norge enn Sverige. Finansministeren har tidligere vist til at det er besluttet opprettet en nordisk arbeidsgruppe for å se på hvordan Basel III-regelverket kan innføres i Norden.
Mener statsråden fremdeles at det er riktig å harmonisere kapitalkravene i Norden, og hvordan sikrer han at det blir gjort slik at norske banker ikke får en konkurranseulempe i forhold til svenske?
Begrunnelse
Det er kjent fra bl.a. Finanstilsynets "Finansielt utsyn 2011" fra mars 2011 at det er forskjeller mellom de nordiske landene i nivået på kapitalkravene som følger av IRB, og at dersom forskjellene skyldes ulikheter i tilsynspraksis eller regelverkstolkning påvirker dette konkurranseforholdene mellom bankene. Finanstilsynet meldte at tilsynsmyndighetene i de nordiske land derfor samarbeider om analyse og kalibrering av IRB for i størst mulig grad å unngå konkurransevridende effekter, uten at dette svekker soliditeten i institusjonene.
Finansministeren har tidligere, bl.a. i et innlegg på 10-årsjubileet for DnB NORs samarbeidsavtale med Terra-bankene den 01.09.2011, sagt at han allerede da hadde ”drøftet et nordisk samarbeid om styrking av kapitalkravene med Sveriges finansminister Anders Borg”. dn.no meldte den 01.11.2011 at finansministeren og hans nordiske kolleger på et møte i København 8. november hadde besluttet å opprette en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan innføring av nye, strengere kapitalkrav i Norge og Norden fortere enn resten av verden kan gjennomføres. Det har hele tiden vært et fokus mot at strengere kapitalkrav skal være et felles Nordisk foretagende.
For å opprettholde en solid og konkurransedyktig norsk banknæring er det viktig å unngå at norsk tidlig implementering av Basel III-regelverket gir norske banker en konkurranseulempe overfor utenlandske banker. Ved ulike kapitalkrav, herunder beregningsmetoder og risikovekter, mellom de nordiske landene kan norske banker urettmessig fremstå som mindre solide enn svenske konkurrenter.