Gunnar Gundersen (H): Ressurssituasjonen i politidistriktene langs grensen i Hedmark framstår som svært kritisk i Glåmdalen 2.1.. Departementet har tidligere opplyst at politidekningen i Hedmark er av de laveste i landet, 1,13 pr. 1000. Hedmark har en lang grense mot Sverige med svært mange grenseoverganger. I Glåmdalen sies det at smugling belaster politiet i Kongsvinger så mye at andre oppgaver og synlighet må skyves til side. Det er uakseptabelt.
Hvordan oppfatter statsråden situasjonen, og hva vil bli gjort for å bedre situasjonen?
Begrunnelse
Smuglingen nådde i 2011 nye høyder meldes det på riksmedia. Hedmark har en svært lang grense mot Sverige med noen store og svært mange små, ukontrollerte grenseoverganger. Håndteringen av smuglere krever så store ressurser at politisjefen i Kongsvinger sier at andre oppgaver må legges til side. Det er uakseptabelt når vi vet at utfordringene er mange. Mangel på synlighet fra politiets side kan åpenbart også medføre at disse utfordringene får utvikle seg.
NRK Brennpunkt sendte som et eksempel i fjor høst et program om rusmiljøet i Kongsvinger. Det kom fram kritikk om at for lite ble gjort mot dette miljøet. Politiets synlighet er allerede på et lavt nivå i distriktet og dersom tollsaker krever så store ressurser, er hele situasjonen svært bekymringsverdig.
Med økende grensehandel og stor satsing flere steder på svensk side av grensen, er det ikke overraskende at også smugling øker.
Men det er helt uakseptabelt når dette beslaglegger en uforholdsmessig stor andel av en politikapasitet som er redusert. Egne tiltak som økt kapasitet rettet mot smugling i politiet og nye samarbeidsløsninger mellom politi og tollvesen bør kunne være en del av løsningen.