Trine Skei Grande (V): Kan statsråden konkretisere hvilke tilbud som vil være tilgjengelige for ROP-pasienter etter 1. mars 2012 og inntil Helse Sør-Øst har utredet ferdig muligheten for å etablere et spesialtilbud til pasientgruppen?
Begrunnelse
I spørretimen onsdag 11. januar 2012, ble Helse- og omsorgsministeren utfordret gjentatte ganger på kuttene i tilbudet til pasienter med dobbeldiagnose, rus- og psykiatripasienter (ROP). Helse- og omsorgsministeren fremhevet at ROP-pasienter fortsatt skal ha et godt tilbud.
Det er varslet omfattende kutt i tilbudet til denne gruppen, blant annet skal Tverrfaglig enhet for dobbeldiagnose (TEDD) legges ned. Spørsmålsstiller har fått opplyst at det etter 1.mars 2012 ikke vil drives spesialisert døgnbehandling Oslo i tråd med de nye retningslinjene for behandling av ROP-pasienter, verken ved Diakonhjemmet sykehus eller andre sykehus i Oslo-området. Denne opplysningen bekreftes av utkast til Områdeplan for psykisk helse i Oslo. Planen er behandlet på klinikkledelsesnivå i Oslo universitetssykehus og skal til videre behandling til sykehusledelsen og direktørnivå. Det siteres fra s.7:
”Dagens tilbud: Pasienter med både psykiske lidelser og rusavhengighet behandles ofte i allmennpsykiatriske avdelinger eller i enheter for rusbehandling. Diakonhjemmet sykehus har en Tverrfaglig enhet for dobbeldiagnose (TEDD) som vil bli nedlagt første halvår 2012 som følge av endrede rammebetingelser og ny inntektsmodell. Ut over dette vil det ikke finnes noen spesialisert tilbud til denne pasientgruppen i dag.
Utvikling av tilbudet: De tre sykehusene vil utrede muligheten for å etablere et spesialtilbud til pasientgruppen.”
Av det spørsmålsstiller kan lese av overnevnte, bekreftes det fra Helse Sør-Øst at ROP-pasientene vil stå helt uten et spesialtilbud, med mindre det finnes egnede tilbud Helse- og omsorgsministeren vet om, som ingen andre kjenner til.