Vigdis Giltun (FrP): For 2012 har regjeringen strammet inn på hjelpemiddelområdet. Produktgrupper fjernes fra folketrygdloven med begrunnelse at disse er rimelige eller at de er vanlige i befolkningen. Omfanget av endringene er uklart.
Hva er det som avgjør om et hjelpemiddel er rimelig og hvorvidt det er et vanlig produkt for befolkningen?
Begrunnelse
For 2012 strammes det blant annet inn på hjelpemidler til barn og unge (trening, stimulering og aktivisering ), og hjelpemidler for å spise, drikke, lage mat og kle på seg og ivareta personlig hygiene. Håndtak som monteres i boligene for å forebygge fallulykker er også fjernet fra listen.
Gjennom folketrygdloven har personer med funksjonsnedsettelser rett til nødvendige hjelpemidler. Hjelpemidler tildeles ut fra individuelle behov. Hjelpemidler er viktig for likestilling og deltakelse. Hjelpemidler vil også være et svært viktig virkemiddel for å realisere samhandlingsreformen og legge til rette for at mange eldre kan greie seg hjemme lengst mulig.
Folketrygdloven uthules nå ved at mange hjelpemidler ikke lenger vil være stønadsberettiget. Omfanget av kuttene er uklart. Et eksempel er hjelpemidler for å spise. En skje med forstørret grep kan kjøpes i ordinær handel for 100 kr. En skje med spesiell utforming for å møte bestemte funksjonsnedsettelser koster 400 kr. Det samme vil gjelde for de andre områdene av "småhjelpemidler". Det er høyst uklart hva regjeringen har lagt til grunn for å avgjøre om et hjelpemiddel er å anse som et allment og rimelig produkt som er vanlig i befolkningen, og hva som faller inn under folketrygdlovens bestemmelser om nødvendige hjelpemidler for personer med nedsatt funksjonsevne.
Det er også uklart om det er satt noen beløpsgrense for hva som anses som rimelig. Det er ønskelig å få tilgang til regjeringens analyser av forholdet mellom allmenne produkter og hjelpemidler, samt konsekvensanalyser av endringene med tanke på brukerne.