Karin Andersen (SV): Stami rapport 21 (2008) Arbeidstid og helse; dokumenterer at lange arbeidsdager fører til økt ulykkesrisiko og risiko for psykiske plager og sannsynligvis muskel- og skjelettplager og hjerte- og karsykdommer. Ansatte ved ortopedisk avdeling på sjukehuset i Elverum ønsker å innføre 12-timers vakter, i første omgang som prøveordning, for å få mer helgefri. Flere sykehus har lignende forsøk.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at det ikke via dispensasjoner innføres vaktlengder som kan gi alvorlige konsekvenser?
Begrunnelse
Fra Rapporten Arbeidstid og helse fra STAM fra 2008, som er en litteraturstudie av forskning på området, kan vi lese at de siste årene har det vært en betydelig økning i andel arbeidstakere som arbeider skift eller turnus i hovedjobben. I dag omfatter dette ca. en av fire ansatte i Norge. Det har i de senere år foregått betydelig forskningsinnsats internasjonalt vedrørende mulige helse- og sikkerhetseffekter av ulike arbeidstidsbelastninger.
Rapporten gir en oppdatert oversikt over, og faglig vurdering av forskningsstatus på området, med hovedvekt på epidemiologiske studier.
7000 artikler er vurdert
Nærmere 7000 artikler ble initialt identifisert og sammenholdt med forhåndsdefinerte inklusjonskriterier. De 443 inkluderte artiklene som dette resulterte i ble kvalitetsvurdert etter et score-system utviklet ved avdeling for arbeidsmedisin og epidemiologi. Basert på dette har forfatterne beskrevet forskningsstatus på de aktuelle områdene. En slik systematisk tilnærming har vært viktig som grunnlag for en balansert vurdering av status vedrørende ulike arbeidstidsordningers mulige effekter på helse, sikkerhet og funksjon.
Lange arbeidsdager gir økt ulykkesrisiko
Lange arbeidsdager/økter gir økt ulykkesrisiko, noe som underbygges av observasjoner av gradvis reduksjon av yteevne ved arbeid utover normal arbeidstid. Lange arbeidsdager gir også økt risiko for psykiske plager og sannsynligvis muskel- og skjelettplager og hjerte- og karsykdommer.
Det er også et politisk press på å såkalt " myke opp" arbeidstidsbestemmelsene. Dette presset tar ikke inn over seg disse forskningsresultatene.