Borghild Tenden (V): Er miljøvernministeren fornøyd med dagens situasjon rundt forvaltningen av biologisk mangfold i konsesjonsprosessene for ny, fornybar energi, og ser miljøvernministeren for seg noen nye tiltak for å sikre biologisk mangfold i disse prosessene i tiden som kommer?
Begrunnelse
1. januar i år ble elsertifikatordningen innført i Norge. Sammen med Sverige skal det innen 2020 bygges ut over 26 TWh med fornybar kraft.
Dette er bra, men det er et åpent spørsmål om vi per i dag klarer å håndtere effektene dette vil gi på biologisk mangfold.
Det er mange måter å få bedret situasjonen på. Overordnet kan inngrepenes sumeffekt bli tillagt større vekt i konsesjonsprosessen. NVE har fått økt kapasitet for å kunne behandle flere saker, men det er rom for å øke ressursene til naturfaglige vurderinger. Koordineringen mellom ulike departementer kan også bli bedre.
Det kan stilles strengere krav til utredningsprogrammene og konsesjonsvilkårene må strammes inn. I arbeidet med konsekvensutredningene kan det gjøres grundige befaringer i området og flere sesonger må dekkes, slik at ulike arters bruk av området kartlegges.
I konsesjonsvilkårene kan det settes krav om bruk av biologisk kompetanse ed detaljplanleggingen.
Det kan også stilles strengere krav til anleggsfasen. Det kan gjøres langt flere kontroller og etterundersøkelser som ser på konsekvensene av utbyggingen. Dette er viktig for å få et bedre kunnskapsgrunnlag og nettopp kunne velge de beste prosjektene i fremtiden. Det er også viktig at vårt generelle kunnskapsnivå om naturmangfold i Norge bedres gjennom en kraftig økning i kartleggingstakten, og gjennom nye forskningsprosjekter.