Laila Dåvøy (KrF): Jeg viser til regjeringens beslutning om å ta bort fastlegers muligheter for å reservere seg fra å henvise til abort og assistert befruktning. Dette har vært praktisert slik at leger har kunnet reservere seg, samtidig som kvinner har fått oppfylt sine rettigheter. Helsetilsynets rundskriv IK-24/95 dokumenterer en slik praksis og legger ansvaret på kommunen for å finne løsninger som ivaretar kvinners rettigheter.
Hvor mange saker/henvendelser danner grunnlag for at regjeringen nå har fjernet reservasjonsmulighetene?
Begrunnelse
Alle fastleger som har kunnet følge sin samvittighet ved å reservere seg mot henvisning til abort eller assistert befruktning rammes nå av regjeringens rundskriv, også leger som har nedfelt dette i sine arbeidavtaler med kommunen. Slike avtaler om dette eller praktisering av dette har ikke vært endret etter at fastlegereformen ble en realitet.
Praksisen har latt seg løse godt, og alle parter har hele veien vært enige i at kvinnen skal få sine rettigheter ivaretatt. Noen fastleger kan på grunn av dyp overbevisning og samvittighet, ikke delta i det som er starten til at et befruktet egg ødelegges. Når dette praktisk kan løses, gjennom f eks å utarbeide retningslinjer for reservasjon, mener jeg dette burde vært forsøkt, slik flere har tatt til orde for. Det er viktig å vite hvor mange som har sendt klage til helsetilsynet, fylkeslege eller departement om at de ikke har fått sine rettigheter til abort og assistert befruktning oppfylt.
Helsepersonells reservasjonsrett er også nedfelt i resolusjon 1763 (2010) fra Europarådet. Der heter det bla følgende:
"No person, hospital or institution shall be coerced, held liable or discriminated against in any manner because of a refusal to perform, accommodate, assist or submit to an abortion, the performance of a human miscarriage, or euthanasia or any act which could cause the death of a human foetus or embryo, for any reason."
Jeg ber statsråden om å kommentere det nye regelverket opp mot denne resolusjonen.
Fastleger som allerede er i et arbeidsforhold, som har praktisert sin reservasjon, rammes nå slik av regjeringens nye regelverk at de må slutte i sin stilling. Tusenvis av mennesker vil miste sin fastlege, dette vil spesielt ramme små kommuner der man har en eller få fastleger.
Det finnes praktiske løsninger som gjør at kvinner fullt og helt kan få ivaretatt sine rettigheter på en god måte, også alternative løsninger til de som hittil har eksistert.