Harald T. Nesvik (FrP): I forbindelse med utarbeidelsen av regjeringens forslag til strategi for mineralnæringen, kan statsråden redegjøre for om det vurderes tiltak for å gjøre geologistudier mer attraktive for å øke antall søkere samt kunne dekke fremtidig etterspørsel av denne type fagkompetanse i næringslivet?
Begrunnelse
Tall fra NAV bedriftsundersøkelse i 2011 viser at mangelen på geologer og geofysikere er 200 årsverk. For sivilingeniører innen geofag, petroleumsteknologi, metallurgi og lignende er mangelen 1.450.
I dag tilbys det en del årsstudium innen geologi på enkelte høgskoler, men det er i hovedsak universitetene som tilbyr bachelorstudium og masterstudium innen geologi og geovitenskap.
Tall fra Database om statistikk for høyere utdanning (DBH) for 2011 viser at Universitetet i Oslo (UiO) utdannet 26 innen geofag, Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) utdannet 44, og Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) utdannet 15. Norges Tekniske Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) tok opp 34 studenter til geologistudiet i 2011.
For de ovennevnte universiteter var det for 2011 planlagt totalt 161 studieplasser innen disse studieretningene (eksklusive 20 studieplasser innen petroleumsgeologi ved Universitetet i Stavanger, UiS).