Laila Dåvøy (KrF): Ser helseministeren at det kan sees på som misvisende at Norge fremstår som et av de land i verden som bruker mest penger på helse, når vi nå vet at tallene baserer seg på ulik innrapportering og upålitelige sammenligninger?
Begrunnelse
Hvert år gjør OECD omfattende sammenligninger av medlemslandenes ressursbruk på helse. Norge kommer godt ut på statistikken, og var ifølge OECD-tallene for 2009 det landet etter USA som bruker mest penger på helse i verden.
Professor i forvaltningsøkonomi Bjarne Jensen ved Høgskolen i Hedmark uttaler til Dagsavisen 29. februar at dette er juks. Han peker på at dersom en sammenligner hvor mye landene bruker i rene helseutgifter i forhold til brutto nasjonal produkt (BNP), blir vi slått av hele 15 OECD-land. Videre trekker han frem eksempel om at Frankrike bruker 10,4 prosent av BNP, og Norge bruker 6,9 prosent av BNP.
De fleste landene innrapporterer rene helseutgifter. I Norge inkluderer beregningene også utgifter som sykehjem og hjemmesykepleie. Dette er utgifter som av andre land regnes som sosiale utgifter. Også behandling av narkomane er fra 2003 innregnet i helseutgifter, og ikke sosialutgifter.
Professoren viser videre til at tallene det opereres med ikke reflekterer forskjellene på prisene på helsetjenestene og lønnsnivået i de ulike landene.
Det fører til at ressursbruken undervurderes i land med lavt inntektsnivå og overvurderes i land med høyt inntektsnivå.
Både SSB og forsker Hans Olav Melberg ved Institutt for helse og samfunn ved UIO peker på at innregning av faktorer som langtidspleie i helseutgiftene gjør internasjonal sammenligning upålitelig.