Dagfinn Høybråten (KrF): En erklæring fra nasjonale religiøse ledere i Afghanistan skaper en begrunnet frykt for at regjeringen i samtaler med Taliban vil forhandle bort grunnleggende rettigheter for kvinner.
Hva gjør utenriksministeren for å motvirke at disse forhandlingene som Norge støtter, svekker menneskerettighetene og kvinners stilling?
Begrunnelse
I en erklæring fra det regjeringsstøttede Ulema-rådet av religiøse ledere i Afghanistan tas det til orde for å skille kvinner fra menn i det offentlige rom, herunder i undervisningsinstitusjoner, på arbeidsplasser og på offentlige steder. Kvinner skal ikke gå ut eller reise alene. Det gis aksept for et syn på kvinnen som annenrangs menneske som også kan straffes av sin mann.
Selv om uttalelsen også inneholder en bekreftelse av kvinners rett til å eie og å arve eiendom og advarer mot tvangsekteskap, er uttalelsen foruroligende med tanke på kvinners fremtidige stilling i landet. Uttalelsen skal ha blitt gjengitt på presidentens hjemmesider og forsvart av presidenten på en pressekonferanse.
Dette kommer i et særlig alvorlig lys fordi det nå pågår forhandlinger mellom Karzai-regjeringen og Taliban. Norge har gjennom mange år arbeidet systematisk for å løfte kvinners stilling og status i det afghanske samfunnet, bl.a. gjennom bygging av jenteskoler. Utenriksministeren har uttalt at regjeringen støtter forhandlingene med Taliban.
Det er viktig at det internasjonale samfunn er krystallklare på at grunnleggende menneskerettigheter, herunder kvinners rettigheter ikke kan være gjenstand for forhandlinger.