Øyvind Vaksdal (FrP): Er justisministeren kjent med den endrede situasjonen for Sandeid fengsel og de utfordringer dette medfører for både ansatte og innsatte, og hvilke grep vil justisministeren ta for å bedre ressurssituasjonen ved fengselet?
Begrunnelse
Det vises til skriftlig spørsmål Dokument nr. 15:883 (2011-2012) datert 20. februar om den vanskelige ressurssituasjonen ved Sandeid fengsel. I svaret fra justisministeren hevdes det at narkotikasituasjonen er under kontroll og at sikkerheten ved fengselet ikke er truet, dette til tross for uttalelser gjengitt i Haugesunds Avis fra både ansatte og innsatte om det motsatte.
Sandeid fengsel ble i sin tid etablert som en arbeidskoloni der hovedsakelig personer sonet straffer for overtredelse av vegtrafikkloven. Etter fengselsreformen 2001 der en gikk over til mer samfunnsstraff og hjemmesoning for slike lovbrudd, er klientellet i Sandeid fengsel i dag et helt annet. De innsatte soner nå betydelig lengre straffer, og de fleste er dømt for narkotika, sedelighet, vold eller vinningsforbrytelser. Den gjennomsnittelige soningstiden er nå over et år.
Sandeid fengsel har hele tiden tilpasset seg den nye situasjonen og gjort dette uten økt bemanning. Fengselet blir fortsatt bemannet som en arbeidskoloni og ikke som et fengsel med lavt sikkerhetsnivå. Sammenligner man bemanningen ved Sandeid fengsel med andre fengsel med samme klientell ser man at Sandeid er kraftig underbemannet.
De ansatte ved Sandeid fengsel gjør en utmerket jobb, men økte ressurser kunne bidratt til at situasjonen ble forbedret.
En bedret ressurstilgang ved fengselet ville også gitt de ansatte større mulighet til å drive rehabilitering av de innsatte slik at disse i større grad ville være forberedt på et liv utenfor fengselet. Økte ressurser ville også bedret arbeidsmiljøet ved institusjonen og virket positivt både for ansatte, innsatte og ikke minst samfunnet.