Jan Bøhler (A): Media har meldt at ikrafttredelsen av datalagringsdirektivet som skulle skje 1/4, er utsatt på ubestemt tid. Utsettelsen forklares med at Datatilsynet ennå ikke har fastsatt krav til kryptering av lagrede data, og at det derfor ikke har kunnet gjennomføres høringer om kostnadsfordelingen.
Har statsråden fått begrunnelse fra Datatilsynet om hvorfor arbeidet deres allerede har tatt ett år, vet statsråden når de to høringsrundene vil være avsluttet, og når mener statsråden at datalagringsdirektivet nå skal tre i kraft?
Begrunnelse
Situasjonen som er skapt etter at Datatilsynet ensidig fastsatte lagringstida for IP-adresser i Norge til kun tre uker, er uholdbar og kan ikke vedvare. Det haster med å innføre datalagringsdirektivets lagringstid på seks måneder for at politiet skal få tid og mulighet til å etterforske terror og kriminalitet på nettet. Vi har allerede sett eksempler på alvoret i dette i forbindelse med internasjonal opprulling av barnepornosaker, der spor har vært slettet i Norge på grunn av den korte lagringstida.
Da datalagringsdirektivet ble behandlet på Stortinget, uttrykte flere partier enn tilhengerne av direktivet, at noe må gjøres med den korte lagringstida for IP-adresser. Det har vært bred enighet bl.a. på bakgrunn av 22/7-redegjørelsene, om at vi ikke bør vente med å gjennomføre tiltak vi vet nok til å iverksette. Hvis ikrafttredelsen av direktivet nå drar ut i tid på grunn av Datatilsynets usedvanlig lange saksbehandling og at det deretter må gjennomføres to høringer, bør regjeringen vurdere hvordan man kan gjøre strakstiltak for å endre bestemmelsen om kun tre ukers lagringstid for IP-adresser.
Når Datatilsynet en gang måtte ferdigstille sine krav til kryptering av lagringspliktige data, skal det, slik undertegnede forstår det - være to høringer: først én om modeller for kostnadsfordeling mellom staten og leverandørene, og deretter én om en mulig lovtekst. Hvis lovforslag dermed også må fram til Stortinget, vil denne prosessen ta uforsvarlig lang tid i forhold til det Stortinget forutsatte om ikrafttredelse, nemlig 1. april i år.
Statsråden har tidligere meldt om utsettelse til 1. juli, og når man ba om forståelse for det, burde man følge prosessen tett for å unngå flere utsettelser. Det er viktig at det nå kommer endelig beskjed om en raskest mulig framdrift og frist, slik at alle aktørene innenfor justissektoren som er avhengige av gjennomføring av Stortingets vedtak, ikke blir holdt i det uvisse.