Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Det er et mål å få flere til å anmelde voldtekter og få flere av sakene til å ende med dom. Den 13.03.12 melder Aften at det kun er én mann som er dømt etter 96 overfallsvoldtekter i Oslo i fjor. Dette går på bekostning av borgernes rettssikkerhet. Voldtektssaker er ikke høyt nok prioritert fra politiets side, og etterforskningen er dårlig, sier bistandsadvokat Birgit Vinnes. Noe politiet bekrefter.
Er justisministeren komfortabel med at så mange voldtektsmenn går fri, og hvorfor ender ikke flere saker med dom?
Begrunnelse
I 2006 ble Voldtektsutvalget satt ned, og i 2008 kom de med sin rapport "Fra ord til handling" hvor de presenterte ulike tiltak for å redusere antall voldtekter i Norge. Kristelig Folkeparti har tidligere etterlyst hvilke tiltak som har blitt realisert, og Justisdepartementet har i år kommet med en statusrapport som omhandler hvilke tiltak som er iverksatt og status på disse. Rapporten viser at 12 av tiltakene ennå ikke er vurdert av departementet. Politiet mottok i 2011 totalt 1077 voldtektsanmeldelser, som utgjør nesten 3 voldtekter per dag og som er en økning på 14,5 % fra året før. Voldtektsutvalget påpekte også at det er store mørketall på området og at en må anta at det foreligger mellom 8-16 000 voldtekter hvert år. Aften sitt oppslag viser at det fremdeles er en lang vei å gå både i å få antallet ned, samt å bedre etterforskningsmetodene i slike saker.
Voldtektsutvalget hevdet at voldtektssaker ikke blir tilstrekkelig prioritert av politiet. Dette bekrefter indirekte leder for Oslo-politiets seksjon for vold og seksualforbrytelser, Hanne Kristin Rohde. Hun skylder den lave oppklaringsprosenten på ressursmangel. Dette viser at det fem år etter at rapporten kom, fremdeles er et stort problem. Det bør derfor settes inn enda flere kompetente politifolk som kan behandle disse sakene. KRIPOS har etablert en voldtektsgruppe, og regjeringen har foreslått fire nye stillinger i 2012. Det er bra at det settes inn flere resurser, men det er likevel ikke tilfredsstillende.
Ressursene til politiet har økt betraktelig de siste årene, men når det er så få tilfeller som kommer opp for retten er det tydelig at man må gjøre noe med ressursbruken i politiet. Bistandsadvokat, Birgit Vinnes, hevder at politiet bruker lang tid på å ta vitneavhør, og dermed blir bevisverdien redusert. Dette blir også bekreftet indirekte av politiet. Dette taler da for at man må sette inn flere ressurser, samt at man må ta en gjennomgang av hvordan disse kan brukes på en mer effektiv måte.
FNs kvinnekomité har rettet sterk kritikk til norske myndigheter for ikke å ta kjønnsbasert vold og voldtekt på alvor, og i konklusjonen etter høringen i Genève i februar dette år, har de gitt Norge en frist på 2 år til å gjennomføre nødvendige tiltak. De påpekte blant annet at det var svært bekymringsverdig at det er så få gjerningsmenn som straffeforfølges, og at oppklaringsprosenten er så lav.
Det er fint at regjeringen har satt ned et utvalg som skal komme med en handlingsplan mot voldtekt. Kristelig Folkeparti krever at det i denne handlingsplanen blir tydeliggjort oppfølgingsansvar, klare tidsfrister, offentlig tigjengelige rapporteringsmekanismer. Skal man få en plan som oppfyller disse kriteriene er det viktig at det blir satt av nok midler til gjennomføringen. Tiltakene må være realiserbare og virkningsfulle om vi skal nå KrF sitt mål om nulltoleranse i forhold til voldtekt.