Laila Dåvøy (KrF): Det er en betydelig overhyppighet av diabetes blant enkelte etniske minoriteter. I 2011 har Diabetesforbundet ved hjelp av midler fra Helsedirektoratet bl.a. laget materiell på flere språk, hatt aktiviteter og rådgivning mot målgruppene, og etablert motivasjonsgrupper m.m. Helsedepartementet har vist til at det er Helsedirektoratet som kan gi midler, mens Helsedirektoratet på sin side sier de ikke har midler til dette.
Hvorfor kan ikke direktoratet fortsatt yte penger til minoritetshelse?
Begrunnelse
Diabetesforbundet gjør et viktig arbeid når det gjelder minoritetshelse, noe også en samlet helse- og omsorgskomité påpekte i forbindelse med budsjett 2012. Da skrev komiteen følgende:
"Komiteen peker på at det er en rekke studier i Norge som viser at forskjellige grupper innvandrere har ulike helseproblemer og til dels dårligere helse enn norskfødte med to norske foreldre. I noen grupper er det økt risiko for overvekt, fedme, diabetes type 2 og svangerskapsdiabetes. Komiteen viser til bl.a. Diabetesforbundets satsing på minoritetshelse som skal øke kunnskapen om og fokuset på helseproblemer hos minoriteter."
Jeg er også kjent med at Nasjonalt Råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten har tatt opp minoritetshelse som et viktig område.
Konsekvensene om ikke Diabetesforbundet får tilskudd i 2012 er bl.a. at de ikke lenger kan drive med oppsøkende arbeid ute, at de mister kontakt med det oppbygde nettverket. Og Diabeteslinjen må avvike sine tilbud på tyrkisk, arabisk og somalisk før sommeren i år.