Harald T. Nesvik (FrP): Vi ser at flere kommuner enten har, eller har planer om å omgjøre sykehjem til bokollektiv eller omsorgsboliger for å spare penger. Det vises i den forbindelse til at man foreløpig vil opprettholde tjenestetilbudet til beboerne, men at staten må ta en større del av finansieringen ved et eventuelt bokollektiv. Det er imidlertid det fremtidige tjenestetilbudet som bekymrer undertegnede.
Kan statsråden gi en skjematisk oversikt over hvilke krav som må være oppfylt for å være sykehjem, bokollektiv, omsorgsbolig etc.?
Begrunnelse
Mange kommuner har nå gjort om sykehjemsplasser til enten bokollektiv eller omsorgsboliger, eller har planer om å gjøre dette, med den begrunnelse om at man på denne måten vil kunne overføre en større del av betalingsforpliktelsene fra kommunen til staten. Dette gjøres ved at man vil kunne kreve en betydelig bostøtte for den enkelte, legeansvaret overføres til fastlege og den enkelte må selv betale for medisiner gjennom blåreseptforskriften og dermed begrenset av egenandelstaket. Det som imidlertid bekymrer mange av de pasientene som blir rammet og deres pårørende er om den lovnaden som blir gitt om at pleietilbudet ikke skal reduseres selv om det blir foretatt en avhjemlig fra sykehjem til f. eks bokollektiv vil bli ivaretatt når enkelte kommuner må begynne å redusere sin virksomhet. I den forbindelse ønsker jeg å få en skjematisk oversikt om hva som ligger i lover og forskrifter knyttet til hvilke tjenester det er krav om ved de forskjellige bo- og omsorgsalternativene, samt sykehjem.