Borghild Tenden (V): Kan statsråden garantere at endringen av incentivsystemet tilknyttet strålebehandling ikke går ut over kreftpasienters tilbud i Norge, og på hvilke måter ser statsråden for seg at behandlingskapasiteten kan økes slik at Norge kan nå WHOs mål om at 50 % av kreftpasientene får tilbud om stråleterapibehandling?
Begrunnelse
Gjeldende fra 1.1.2012 har incentivsystemet som er knyttet til poliklinisk strålebehandling blitt redusert med ca. 60 %. Den har gått fra overkant av 1 mrd. kroner i 2011 til litt over 400 mill. kroner i 2012 (DRG takst + basisramme). Spørsmålsstiller har gjennom arbeid med en master oppgave blitt kjent med at det er stor misnøye fra sentrale personer i stråleterapisystemet som har sittet i referansegruppen for arbeidet, og som i praksis har følt seg som gissel i prosjektet. De ser at endringer kan føre til dårligere behandlingstilbud til kreftpasienter i fremtiden. Pasientorganisasjoner som kreftforeningen har verken blitt invitert inn i arbeidet eller informert om den dramatiske endringen. Arbeidet er utført uten en spesifikk metode og det er ikke utført konsekvensanalyse.
Gjennom Nasjonal kreftplan, jf. St.prp. nr. 61 (1997-98), bevilget Stortinget 7,3 mrd. kroner til en nasjonal handlingsplan for styrking av kreftomsorgen og kjøp av medisinsk teknisk utstyr til norske sykehus. Et viktig mål var å øke behandlingskapasiteten for gi palliative pasienter et bedre behandlingstilbud. Dagens situasjon vedrørende stråleterapibehandlingen er etter spørsmålsstillers syn ikke tilfredsstillende. Gjennomsnittsalderen for stråleterapiutstyr i Norge er høy og mye utstyr trenger reparasjoner. Som bl.a. TV2 har vist må fagpersoner bruke tiden sin på ebay for å finne gamle deler til sin slitte maskinpark, fremfor å behandle pasienter. Kapasiteten på maskinene i Norge er sprengt, samtidig som man er langt unna målet fra WHO som sier at ca. 50 % av alle kreftpasienter kan ha nytte av stråleterapibehandling. Under 40 % av kreftpasienter tilbys i dag stråleterapibehandling.