Gjermund Hagesæter (FrP): I Dagbladet 26.juni 2012 viste en ny undersøkelse fra Boston University i USAS at 2 til 3 alkoholenheter pr dag for kvinner og 3 til 4 alkoholenheter pr dag for menn gav økt lykke. Dette er altså enda en undersøkelse som tydelig slår fast at et moderat alkoholforbruk er positivt.
Er statsråden enig i at et moderat forbruk av alkohol har positive helsemessige sider og vil statsråden ta initiativ til at denne typen forskning og undersøkelser blir gjort kjent og tatt hensyn til ved utforming av norsk alkoholpolitikk?
Begrunnelse
Trivsel og lykke er som kjent positivt i forhold til en god folkehelse. I et oppslag i Dagbladet 26.juni 2012, vises det til en undersøkelse foretatt av forskere ved Boston University School of Medicine. Studien omfattet 5404 personer i 50-årene, og viser at middelaldrende mennesker har en bedre livskvalitet om de drikker to glass vin hver dag (inntil 14 enheter i uken) enn de som ikke drikker i det hele tatt.
Studien viser at middelaldrende som hadde et jevnt moderat alkoholinntak scoret bedre på målingsfaktorer på både bevegelighet, finmotorikk, forståelsesevne og følelse enn de som avsto helt fra alkohol. Forskerne bak undersøkelsen konkluderte med at studien viste en klar relasjon mellom regelmessig moderat alkoholforbruk og livskvalitet for middelaldrende.
I 2009 konkluderte også en spansk forskningsrapport publisert i British Medical Journal, at moderat alkoholkonsum kan ha forebyggende effekt mot hjertekrampe og hjerteinfarkt.
Studien som lå til grunn for denne rapporten omfattet 15 500 menn og 26 000 kvinner i alderen 29 til 69 år, og Spania har også en av verdens laveste rater for koronare hjertesykdommer, herunder hjerteinfarkt.
Samme år konkluderte en studie utført av forskere ved Wake Forest University i USA at moderat alkoholkonsum også motvirker demens hos eldre. Denne undersøkelsen omfattet 3069 personer over 75 år, og her var også moderat alkoholkonsum stipulert til 14 enheter per uke.
Spørreren mener moderat alkoholkonsum har positiv effekt på folkehelsen slik dette fremkommer i disse undersøkelsene. For å endre på det norske drikkemønsteret er også tilgjengelighet og pris i forhold til alkohol noe man bør vurdere fra forskjellige sider.
Viner i Bag-In-Box (BIB) , blant vanlige folk omtalt som pappvin, er blitt mer og mer populære blant forbrukerne. Det er to grunner til denne populariteten i den ene er nyttevekten er lavere enn vanlige vinflasker, og den andre at innholdet kan drikkes over en lengre tidsperiode. Spørreren mener pappvin virker modererende på det daglige konsumet og håper statsråden vil ta dette til etterretning, og eventuelt gjøre pappvin mer tilgjengelig, for eksempel i landets matvarebutikker.