Frank Bakke-Jensen (H): Gitt Politidirektoratets store antall feilregistreringer av hatkriminalitet og de store mørketallene for manglende anmeldelser, hvordan vil statsråden sørge for et forsvarlig kompetanse- og ressursnivå for hatkriminalitet blant landets operative politistyrker og for Politihøgskolens nyutdannede som i dag ikke mottar noen obligatorisk undervisning om emnet?
Begrunnelse
Politihøgskolens bachelorstudium har i 2012 ingen obligatorisk undervisning om hatkriminalitet, emnet inngår ikke hverken i målformuleringer eller i pensum.
I politidirektoratets rapporter om hatkriminalitet i januar 2009 og 2010 fremgår det at det fremdeles er et stort antall feilkodinger til tross for endringer foretatt så tidlig som høsten 2006. Det fremgår av rapporten fra januar 2009 at anbefalingene som er gitt skal skje innenfor dagens ordning og med dagens ressurser.
Politidirektoratet anbefaler i sin rapport å benytte en ordning lignende den svenske, men påpeker samtidig at dette ikke kan gjennomføres innenfor dagens ressursrammer. Politidirektoratet skriver videre at om innføring av ordningen utsettes til straffesakssystemene skal skifte ut, bør det vurderes iverksatt midlertidige tiltak innenfor dagens registreringsordning snarest mulig, slik at denne gir et mer dekkende bilde av utfordringene knyttet til hatmotivert kriminalitet i Norge.
I følge svensk politi har svenske politistudenter siden 2001 fått opplæring i å identifisere og etterforske hatkriminalitet. Politiansatte som besvarer den nasjonale svenske polititelefonen får kontinuerlig utdannelse om hatkriminalitet for å bli bedre på å oppdage motiv for hatkriminalitet.
I Stockholm opprettet man i 2007 en egen etterforskningsgruppe for hatkriminalitet, som ble omgjort til en permanent ordning etter kun ett år.
Den svenske hatvoldgruppen har i dag etterforskere med spesialkompetanse på hatkriminalitet som jobber med å utrede og etterforske hatkriminalitet, utvikle og tilby etter- og videreutdanning internt i politiet og spre kunnskap og informasjon om hatkriminalitet både eksternt og internt.
Den svenske hatvoldgruppen har i 2012 en kostnad på 3,718 millioner svenske kroner.