Trine Skei Grande (V): Er utenriksministeren villig til å skjerpe og tydeliggjøre sin kritikk av MR-situasjonen i Russland – med særlig henblikk på den ferske Pussy Riot-dommen – for dermed å stadfeste Norges holdning til en utvikling som etter undertegnedes oppfatting både er svært kritikkverdig og høyst uakseptabel, og å bidra til felles og sterk europeisk posisjon om denne saken?
Begrunnelse
MR-situasjonen i Russland synes å bli stadig verre. Etter undertegnedes oppfatning har imidlertid den offisielle, norske responsen på denne negative utviklingen vært for utydelig. Et av de ferskeste eksemplene på dette er reaksjonene på den såkalte Pussy Riot-dommen. I en pressemelding fra utenriksministeren vedrørende denne dommen, gjort tilgjengelig på UDs nettsted 17. august d.å., fremgår det bl.a. følgende:
”- Dommen er i utakt med en grunnleggende rett til ytringsfrihet og alternative uttrykksformer og bryter med klare europeiske normer", sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
- Dommen synes også å bryte med prinsippet om at det bør være samsvar mellom alvorlighetsgraden i et lovbrudd og straffeutmålingen. Gjennomføringen av rettssaken mot de tre kvinnene ser ikke ut til å ha tilfredsstilt de rettsstatlige standarder en burde kunne forvente. Dette føyer seg inn i et mønster av tilstramming i forhold til menneskerettighetene i Russland og gir grunn til bekymring", sier utenriksministeren. Støre vil umiddelbart ta saken opp med russiske parlamentarikere som deltar på en politisk konferanse i Storfjord i Troms.”
Undertegnede er glad for at utenriksministeren uttaler seg kritisk mot dommen mot kvinnene i Pussy Riot, men etter undertegnedes mening er utenriksministeren unødvendig utydelig med hensyn til alvorlighetsgraden i dommen. I nevnte pressemelding tones kritikken bl.a. ned ved at den tilføyer svekkende/distanserende ord eller uttrykk som bl.a. "… i utakt med…" (i stedet for "et klart brudd på"), "... synes også å bryte med ..."(i stedet for " å bryte med”), ”... ser ikke ut til å ha tilfredsstilt ..." (i stedet for ”har ikke tilfredsstilt”). Uttalelsen blir av denne grunn mindre kontant og mer utydelig.
Videre er undertegnede kritisk til at utenriksministeren kun signaliserer at han
"umiddelbart vil ta saken opp med russiske parlamentarikere på en politisk konferanse i Storfjord i Troms".
Dette vitner ikke om en særlig offensiv holdning. Undertegnede er kjent med at bl.a. Den norske Helsingforskomite tidligere har bedt utenriksministeren om å bidra til en samlet og sterk europeisk posisjon vis-à-vis den forverrede MR-situasjonen i Russland, noe utenriksministeren har sagt seg enig i. I et brev datert 21. juni d.å. skriver utenriksministeren:
”Jeg er enig i at vi har mye å vinne på en samlet og sterk europeisk posisjon om denne saken, som i MR-saker generelt. En måte er å stå samlet bak uttalelser om utviklingen i Russland i multilaterale fora der Russland er tilstede, noe vi ofte gjør."
Undertegnede ber på denne bakgrunn om en konkret tilbakemelding om hvorvidt utenriksministeren kan se for seg følgende tiltak:
- Ekstraordinære tiltak innenfor rammen av Europarådet, eksempelvis gjennom å ta initiativ til en spesialsesjon som vurderer helheten av de restriktive tiltakene som når er vedtatt i Russland.
- Også i OSSE og FN (Menneskerettighetsrådet) kan det være rom for slike ekstraordinære tiltak (undersøkelser, spesialsesjoner)
- På det bilaterale planet må norske myndigheter ta forverringen opp på et høyt nivå i forhold til den russiske regjeringen (statsminister, utenriksminister, justisminister) og i forhold til president Putin selv.