Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1837 (2011-2012) Innlevert: 29.08.2012 Sendt: 29.08.2012 Besvart: 05.09.2012 av nærings- og handelsminister Trond Giske
Per Roar Bredvold (FrP): Hvilket samarbeid finnes det innenfor bergverksindustrien mellom f.eks. Norge og Sverige?
Trond Giske: Norge har formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2012 og leder i den forbindelse også næringssamarbeidet i Embetsmannskomiteen for næring, energi og regionalpolitikk. Nordisk Ministerråd er de nordiske regjeringers samarbeidsorgan. Statsministrene har det overgripende ansvaret for det nordiske samarbeidet. Det nordiske samarbeidet innenfor næringsområdet er forankret i Nordisk samarbeidsprogram for innovasjon og næringspolitikk 2011-2013. Det tidligere svenske formannskapet har tatt initiativ til et nordisk samarbeid om gruve- og mineralnæringen, NordMin. Norge har også formannskapet i Barentssamarbeidet, der formålet er å skape tettere samarbeid innenfor Barentsregionen. Barentssamarbeidet utgjør en bærebjelke i det regionale samarbeidet i nord. Barentsregionen har nesten 6 mill. innbyggere, et flateinnhold på 1,75 mill. kvadratkilometer, og rike naturressurser innenfor skog, mineraler, olje, gass og fisk. Samarbeidet foregår på to politiske nivåer; et mellomstatlig nivå som ledes av Barentsrådet (Barents Euro-Arctic Council, BEAC), og et interregionalt nivå som ledes av Regionrådet (Barents Regional Council, BRC). Medlemmer i Barentsrådet er Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og Europakommisjonen. Ni land har observatørstatus. Formannskapet roterer på toårs basis mellom Finland, Norge, Russland og Sverige. Norge overtok formannskapet i Barentsrådet fra Sverige i oktober 2011. Formannskapsperioden strekker seg fram til oktober 2013. Da vil Finland overta. De overordnede målene er å styrke næringssamarbeidet, ta vare på miljøet og sikre bosettingsgrunnlaget i nord. Bærekraftig økonomisk og industriell utvikling er en av hovedprioriteringene for det norske formannskapet. Mineralvirksomhet er således et prioritert område i samarbeidet.Norges geologiske undersøkelser (NGU) samarbeider med Sveriges geologiske undersökning når det gjelder kartlegging av geologiske ressurser. I tillegg har Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) kontakt med etatene i Sverige hvor det er diskusjon av faglige utfordringer og det utveksles erfaringer. Det arrangeres verdenskonferanse i Toronto hvert år hvor det er deltakelse fra 22 land. Norge og Sverige er også representert på konferansen. Der utveksler representantene erfaringer og diskuterer utfordringer.I tillegg er det kontakt mellom bergforeningene i Norge og Sverige.