Dagrun Eriksen (KrF): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at vi får dekket behovet for helsefagarbeidere?
Begrunnelse
Dersom rekrutteringen ikke tar seg opp vil vi i 2035 mangle mellom 45000 og 57000 helsefagarbeider, i følge tall fra SSB. Mange av de nåværende helsefagarbeiderne vil pensjonere seg, og rekrutteringen i dag er for dårlig til å erstatte de nåværende helsefagarbeiderne. Av de flere tusen unge som begynner på helsefag er det kun mellom 300 og 400 som vil begynne å jobbe som helsefagarbeider etter endt utdanning, viser en ny forskningsrapport fra NIFU. Fortsetter trenden vil bare ti prosent av rekrutteringsbehovet bli dekket i årene som kommer. Regjeringen har satt i gang kampanjer for å rekruttere flere, men dette er ikke nok. Det største frafallet skjer i forbindelse med at elever velger å ta påbygg istedenfor læreperiode og fagbrev. Det kan se ut til at fagbrevet har for lav status i helsesektoren.
For å være kvalifisert til utdanning ved høyskoler og universitet kreves allmenn studiekompetanse. Dette gjør det vanskelig for elever som ønsker seg sykepleierutdanning å fullføre læretiden, fordi de må ta allmenn påbygning før de er kvalifisert til utdanningen.
En endring som gjør at helsefagarbeidere med godkjent fagbrev kan bli kvalifisert til sykepleierutdanningen gjennom en opptaksprøve, vil kunne gjøre at flere velger yrkesfaglig retning innenfor helse og sosial, og fullfører praksisperioden.
Slik vil yrkesfaglinjen bli mer populær, og anerkjent blant elevene. Dette kan ha innvirkninger på karaktersnittet og anerkjennelsen av yrket helsefagarbeider. Det er også viktig å ha praksisperioder de to første årene, slik at det blir lettere å kombinere teorien med praksisen, som vil bidra til å løfte elevenes motivasjon.