Gjermund Hagesæter (FrP): I et oppslag på NRK.no 13. september fremkommer det at kommunene er blitt tvunget til å bruke faksmaskiner for å få pasientinformasjon om utskrivningsklare pasienter som skal overføres fra sykehusene til kommunene.
Synes statsråden at dette er en moderne nasjon som Norge verdig, og hva vil statsråden foreta seg for at pasientinformasjon kan bli oversendt fra sykehus og kommune på en sikker måte som ikke truer sikkerheten eller personvernet til utskrivningsklare pasienter?
Begrunnelse
Spørreren viser til oppslaget "Helse-Norge gjeninnfører telefaksen" som er publisert på NRK.no 13. september i år. I oppslaget, som tar sitt utgangspunkt i at samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene skulle bedres, viser det seg at reformen tvinger kommunene til å satse på den gode gamle faksmaskinen.
Det fremkommer i saken at kommunene rett og slett ikke har hatt godt nok datautstyr for å kommunisere med sykehusene. Da man ønsker at pasienter som skal overføres fra sykehus til kommunehelsetjeneste ikke skal møte stengte dører eller på andre måter ikke få nødvendig oppfølging, har man blant annet i Bærum kommune egne folk som passer på faksmaskinen for å sikre denne oppfølgingen og at ikke personsentive opplysninger kommer uvedkommende i hende.
Spørreren lurer på om det var blitt tatt høyde for dette før man igangsatte samhandlingsreformen og om denne problemstillingen var kjent for spesialisthelsetjenesten og om berørte departementer og de ansvarlige statsråder ble gjort oppmerksomme på at dette var en problemstilling.
Spørreren vil anta at noen må ha visst at informasjonsflyten mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten ville bli en utfordring uten at man hadde en felles plattform der pasientinformasjon kunne bli håndtert på en sikker og god måte. Dette innebærer risiko og sårbarhet både for pasienter, berørte kommuner og spesialisthelsetjenesten.