Line Henriette Holten (KrF): Fra 2013 skal det startes opp et piloteringsprosjekt med Nasjonal kjernejournal som etter planen skal bidra til å øke pasientsikkerheten og redusere vanskene med at legevaktslegene ikke har tilgang til andre journalsystemer.
Hvilke andre konkrete tiltak har man planer om å iverksette for å redusere antall feilbehandlede pasienter ved legevakter?
Begrunnelse
Det har kommet frem i media flere feilbehandlinger og unødvendige dødsfall på legevakter. Vanskelighetene skyldes blant annet at 85 % av legene er helt alene på jobb og 20 % av legene er uerfarne turnusleger. I en situasjon der legevakten ikke har tilgang verken til fastlegejournal eller sykehusjournaler er det ekstra ille at hele 10 % av legevaktslegene har mangelfulle norskkunnskaper. Systemet er slik at alle turnusleger skal ha tilgang til en bakvakt, i alle fall via telefon. Det er også mulig å diskutere og rådføre seg med sykehusleger. I henhold til etiske retningsregler for leger, bør erfarne leger være imøtekommende og veilede yngre kolleger. I praksis fungerer bakvaktsordningen ofte dårlig. Sykehuslegene kan være lite imøtekommende både i forhold til rådgivning og mulighet for innleggelse. Årsaken er ofte overfylte sykehus og for stor arbeidsbelastning.
Mange fastleger setter bort legevaktene sine til yngre og mer uerfarne leger fordi fastlegene ikke orker arbeidspresset på legevakt, føler seg utrygge både i forhold til egen sikkerhet og tilgang til journalsystemet er for dårlig. En del leger er utdannet i utlandet og er følgelig mer ukjente med norske arbeidsmåter og regler for samarbeid, norsk lovverk mm. I distriktene bemannes ofte legevaktene av utenlandske vikarbyråer der legene kan ha vansker med norsk språkforståelse.