Gjermund Hagesæter (FrP): Siden 2001 har Norge sendt mer enn 7000 soldater til Afghanistan. Slike erfaringer kan medføre til dels store psykiske påkjenninger og mulige ettervirkninger. Noe det for mange, også uavhengig av alder og erfaring, vil kunne kreve hjelp fra et profesjonelt behandlingsapparat å bearbeide.
Hvordan vil helseministeren møte det voksende behovet fra forsvarets veteraner, samtidig som vi vet at det i dag står over 13 000 i kø for å komme til psykiatrisk behandling i det offentlige helsevesenet?
Begrunnelse
Norske soldater som har tjenestegjort i Afghanistan vender tilbake fra en av verdens mest spente krigssone. Dette er noen av våre fremste og meste erfarne kvinner og menn, utrustet til nettopp slike operasjoner. Samtidig er det mange unge norske gutter og jenter, soldater, som også har deltatt i skarpe oppdrag gjennom de siste årene og som kan få ettervirkninger av dette.
Flere nyhetssaker den siste tiden har satt fokus på alvorlig svikt i oppfølgingen av de norske veteranene. De mest graverende eksemplene viser personell som har ventet mer enn 20 år på å få den nødvendige behandlingen. Dette står i sterk kontrast til Regjeringens handlingsplan; ”I tjeneste for Norge”, som har tydelige ambisjoner om å styrke ivaretakelsen av militært og sivilt personell som deltar i utenlandsoperasjoner.
Undertegnede har vært i kontakt med private ideelle aktører, som Livsmestringssenteret ved Haraldsplass (Haraldsplass Diakonale Stiftelse), og kjenner til at slike institusjoner besitter den nødvendige kompetansen og samtidig har kapasitet tilgjengelig for å møte det økende oppfølgingsbehovet fra forsvaret.
Er meldingen til veteranene fortsatt den samme: Still dere i køen slik som alle andre? Eller kan statsråden sikre at frivillige ideelle behandlingsinstitusjoner med kompetanse og kapasitet får bidra inn i dette arbeidet.
Bare slik kan personell som tjenestegjør for Norge i internasjonale operasjoner få den hjelpen og oppfølgingen de har krav på!