Kenneth Svendsen (FrP): Ved flere anledninger har det vært oppslag i media om "tvilsomme" anskaffelser innenfor helsevesenet. I det siste har det vært oppslag rundt kjøp av vaskeritjenester ved Helse Stavanger.
Vil statsråden innføre egen kontroll for å sikre at denne type anskaffelser etterforskes, eller vil dagens regime hvor ulovlige direkteanskaffelser bøtelegges fra KOFA og innkjøpsfaglig skjønn ikke overprøves av KOFA fortsette?
Begrunnelse
Svenske myndigheter har i egne utredninger (Rapport 2010:9 fra BRÅ, og 2011:11 fra Kammarkollegiet) påpekt at lokale myndigheter, kommunale myndigheter, administrative sjefer, politikere og påviste direkteanskaffelser innenfor offentlige innkjøp utpekes som de mest utsatt i forhold til korrupsjonsfremstøt. Det fremheves også at "vennskap" med tidligere leverandører kan være et problem. Likeledes peker fagpersonell innenfor KOFA på at faren for korrupsjon er størst i tilfeller hvor anskaffelser bærer preg av utstrakt bruk av «innkjøpsfaglig skjønn», og hvor det gjennomføres «konkurranser med forhandlinger» på innkjøp av varer eller tjenester eller oppfattes som standardiserte eller lite komplekse. Med tanke på det store omfang av både påviste direkte anskaffelser og omfanget av anskaffelser lyst ut som konkurranser med forhandlinger hvor tildelingskriterier bærer prek av «innkjøpsfaglig skjønn». Det er kjent at Helse Stavanger i forbindelse med anskaffelser av vaskeritjenester har benyttet hovedvekt av «innkjøpsfaglig skjønn», med det resultat at de valgte et tilbud som lå ca. 20 % over billigste anbyder. De fleste anskaffelser innenfor denne type tjenester gjennomføres uten forhandling og/eller ved bruk av andre objektive kriterier.