Laila Dåvøy (KrF): Det siste året har det vært en svært stor økning i innvilgning av uføretrygd, og spesielt blant unge mennesker.
Hva er årsaken til dette og hva gjør regjeringen som helhet for å sikre at den enkelte får mulighet til å bidra i samfunnet?
Begrunnelse
I Vårt Land den 11. oktober 2012 fremkommer det at det har vært en økning i innvilgede uførepensjoner fra 30. juni 2011 til 30. juni 2012 på 132 pst. Det er spesielt oppsiktsvekkende at en tredjedel av de nye uføre er mellom 18 og 39 år.
Begrunnelsen som gis for det høye antall uføretrygder er omlegging av uføreordningen. Tidsbegrenset uførestønad er opphørt fra 1. mars 2010. Fra samme tidspunkt ble det innført en ny stønad, arbeidsavklaringspenger, som skulle erstatte tidsbegrenset uførestønad, attføringspenger og rehabiliteringspenger. Begrunnelsen for den nye ordningen var et ønske om enklere regelverk, slik at den enkelte skulle slippe å bli sendt mellom ulike stønadsordninger, hvor søker gjentatte ganger måtte dokumentere helsetilstanden og arbeidsevnen din. I tillegg ønsket man å vektlegge den enkeltes muligheter for hva som må til for å komme i arbeid eller aktivitet. Ordningen skulle bidra til en tidligere og tettere oppfølging fra NAV, for å føre folk som kan være i arbeid raskere tilbake i arbeid eller aktivitet.
Årsaken til at en person trenger uføretrygd er ofte sammensatte, og komplekse.
Tilbudet fra det offentlige er ofte fragmentert og sektorisert, noe som kan slå uheldig ut for den enkelte. Regjeringen må sikre at hjelpeapparatet samordnes slik at tilbudet som gis fra det offentlige er helhetlig og bærekraftig.