Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Det fremgår av VG 15. oktober at dommeravhør av barn som er utsatt for vold eller seksuelle overgrep i snitt skjer 63 dager etter at saken er anmeldt. I Kristiansand er det så mye som 80 dager. Straffeloven § 239 krever at dette skal skje innen 14 dager.
Hva er årsaken til at det tar så lang tid og hva gjør statsråden for å sikre at barns rettssikkerhet blir ivaretatt?
Begrunnelse
Statlig Barnehus er et tverrfaglig kompetansesenter for barn som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep, hvor dommeravhør av barn foretas. Ifølge straffeloven § 239 skal dommeravhør av barn i sedelighetssaker skje innen to uker fra de er anmeldt. Årsmeldinger fra Barnehusene viser at det i snitt tar 63 dager før anmeldte saker blir gjennomført. Det er 49 dager lengre enn straffeloven tilsier. Barn blir ikke prioritert av politiet, noe som er helt uakseptabelt og rettsikkerheten svekkes betydelig.
Forskningen viser klart at barn som er utsatt for overgrep kan slite med dette i lang tid, og utvikle psykiske lidelser. Tidlig intervensjon er derfor svært kritisk for å gi barn den hjelpen de trenger.
Foreldre får beskjed om at de ikke skal påvirke barnet i noen retning før avhøret finner sted. Det medfører at de ikke kan være til hjelp for barnet sitt, noe som er svært vanskelig og uheldig for barnet. Denne problematikken underbygges av psykologer.
Medisinsk undersøkelse av barnet skjer som oftest i sammenheng med dommeravhør, og når det kan gå så lang tid som 63 dager, og i noen tilfeller lengre, kan viktige bevis gå tapt. Noe som kan medføre at saken svekkes betydelig.