Trine Skei Grande (V): Hva vil helseministeren gjøre for å kompensere for kommuners merutgifter i forbindelse med Helsedirektoratets innskjerping av rundskrivet etter folketrygdlovens § 5-22, hvor det ikke lenger ytes bidrag til materiell dersom hjemmesykepleien er involvert i sårbehandling, og mener statsråden denne endringen er i tråd med Stortingets intensjon?
Begrunnelse
Bandasjemateriell for omfattende sårstell er dyrt og en pasient med kroniske og omfattende sår kan fort koste over 50.000 kroner årlig.
Frem til 2005 har det vært en innarbeidet praksis i kommunene at HELFO har refundert utgifter som kommunens hjemmesykepleie har hatt ved innkjøp av bandasjemateriell og medisinsk forbruksmateriell til sårstell. I et rundskriv i 2006 ble vilkåret om at det ikke kunne ytes bidrag dersom hjemmesykepleien var involvert i sårbehandlinga tatt bort. Endringen førte til en praksisendring i NAV, som ikke avslo søknader om bidrag til medisinsk forbruksmateriell selv om det gikk fram av søknaden at sårstellet ble utført av hjemmesykepleien.
I et brev til alle landets kommuner, 24. august i år, innskjerper Helsedirektoratet denne praksisen, og viser til at det aktuelle rundskrivet etter folketrygdlova § 5-22 bare skal gjelde for brukere som selv gjennomfører sårstellet. Hjemmesykepleien kan ikke kreve refusjon for disse utgiftene, og for mange kommuner betyr dette en stor økning på utgiftene til hjemmesykepleien.
For mindre kommuner kan dette gjøre store utslag på omsorgsbudsjettet og som er penger kommunene ikke har budsjettert med.