Ketil Solvik-Olsen (FrP): I Bergens Tidende 30.11.13 fremkommer det at alle de ti største leverandørene av klimakvoter fra u-land til norske selskaper svartelistes i nytt EU regime. Regjeringen har planer om å kjøpe 19 millioner CO2-kvoter, og har kontrahert hele 28 mill. kvoter.
Kan statsråden forsikre Stortinget om at ingen av kvotene kommer fra prosjekter som EU vil svarteliste, og hvis nei - hvor stor andel kvoter som er kontrahert kommer fra prosjekter som trolig blir svartelistet?
Begrunnelse
Bergens Tidende 30.11.12 skriver følgende:
"Norsk industri og oljenæring har siden 2008 støttet seg på klimatiltak i u-land for å gjøre opp sine CO2-regnskap. Bedrifter i Asia, Afrika og Latin-Amerika som har redusert sine utslipp, tilbyr kvoter, og disse fungerer som en CO2-utslippstillatelse for de norske kjøperne. Systemet heter Clean Development Mechanism (CDM), og blir administrert av FN.
For at norske bedrifter skal kunne bruke kvotene, må de være godkjent i EUs kvotesystem. EU har bestemt seg for å stramme kraftig inn fra neste år, fordi de mener mange av prosjektene er høyst tvilsomme og ikke gir nok klimagevinst.
Bergens Tidende har gått igjennom alle kvoter fra u-land kjøpt av norske bedrifter siden ordningen ble etablert. Gjennomgangen viser at de norske klimagassprodusentene nå må finne seg nye leverandører. Ingen av de ti prosjektene som norske bedrifter har kjøpt flest kvoter fra, kommer til å være godkjent av EU fra nyttår."