Trine Skei Grande (V): Mener statsråden at jordkabel i et begrenset strekk mellom Klæbu og Gimse vil føre til at hele prosjektet skrinlegges, og kan statsråden gjøre rede for hva OED legger i å ta «økt hensyn til miljø, estetikk og lokalsamfunn?
Begrunnelse
NVE ga i vedtak av 22. oktober 2009 Trønderenergi nett konsesjon på bygging av en 66 kV kraftlinje fra Klæbu til Gimse. I Melhus har det vært stor uenighet mellom OED og en rekke andre instanser om hvorvidt et lite strekk på 1.3 km av kraftlinjen mellom Klæbu og Gimse på 10,6 km bør legges i jordkabel over det verdifulle kulturlandskapet og rekreasjonsområdet mellom Melhus sentrum og Melhus kirke. Det åpnes for jordkabel i kortere strekk i spesielle tilfeller med sterke verneinteresser eller store etiske ulemper. I klagene er det påpekt at alternative traseer ikke er tilfredsstillende utredet og med henvisning til Ot. Prp. nr. 62 (2008-2009) stiller klagerne krav om at 1,3 km av kraftlinja blir lagt i jordkabel.
Et enstemmig kommunestyre har uttalt at valgte trase for kraftlinja bare aksepteres under forutsetning av at linja blir lagt i jordkabel over det verdifulle kulturlandskapet som også er et viktig rekreasjonsområde for bygdefolket. Dette støttes av fylkeskommunen, Trondheimsregionens friluftsråd og av grunneierne. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har bedt om konsekvensvurderinger ”da tiltaket medfører vesentlige virkninger for miljø, naturressurser og samfunn”. Ingen av Klagene ble tatt til følge.
OED stadfestet i brev av 23.11.2012 NVEs konsesjonsvedtak. Departementet skriver i sitt vedtak at de ”..har vurdert saken ut fra fordelene og ulempene ved henholdsvis luftstrekk og jordkabel. I valget mellom de to har departementet lagt til grunn gjeldende strategi for å ta økt hensyn til miljø, estetikk og lokalsamfunn”. Det innebærer at departementet har en helt annen tolkning av lovverket enn det grunneiere, friluftsråd, kommune og fylkeskommune har.
Det står videre i departementet sin konklusjon at: «Departementet konstaterer at negative visuelle virkninger av ny kraftlinje kan påvirke landskapsbildet, rekreasjonsverdien og friluftslivet i området rundt Loddgården. Departementet kan imidlertid etter en helhetsvurdering ikke se at ulempene er av en slik art at de overstiger de betydelige fordelene ved en ny 66 kV kraftledning fra Klæbu til Gimse”. Undertegnede stiller spørsmål ved at de negative virkningene av en kraftlinje med master og luftspenn rundt Loddgården sammenholdes med hele prosjektet og ikke bare med merkostnadene for kabling av denne begrensede strekningen som vil ha en merkostnad på prosjektet med ca. 4 millioner kr..
Statsråd Borten Moe har sagt i lokalavisen at han ikke kunne godkjenne alternativet med jordkabling i denne saken, ”fordi det ikke var omsøkt”. Det er rart om det er slik at en utbygger bare kan la være å søke om alternative løsninger og at dette er noe OED selv ikke kan vurdere som en alternativ løsning for kraftlinjen.