Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Vil statsråden på bakgrunn av de nye forskningsresultatene fra Gassnova om helsevirkninger av aminteknologi sørge for raskere fremdrift i arbeidet med fullskala CO2-fangst og lagring på Mongstad?
Begrunnelse
12. desember 2012 offentliggjorde Gassnova i samarbeid med Statoil resultatene av et omfattende forskningsarbeid som har til hensikt å øke kunnskapen om aminer og deres nedbrytningsprodukter. Resultatene viser at aminutslippene er ikke så skadelige som først antatt. Det har blitt utviklet et sett med målemetoder som kan avklare om leverandørenes aminteknologi er trygg.
Gjennom CLIMIT-programmet, CO2 Technology Centre Mongstad og fullskalaprosjektet på Mongstad har mulige helse- og miljømessige effekter blitt undersøkt. Forskningen har lagt spesiell vekt på å undersøke egenskapene til nitrosaminer og nitraminer. Det er nå optimisme og tro på at det er mulig å få frem aminteknologier som ikke vil være til skade for mennesker og miljø. Nå er det er imidlertid opp til hver enkelt leverandør av teknologi å dokumentere at deres aminblanding og teknologiske løsning kvalifiserer seg.
Våren 2011, da regjeringen vedtok ytterligere utsettelse av investeringsbeslutningen for fullskalaprosjektet på Mongstad, understreket både miljøvernministeren og olje- og energiministeren at det ville være aktuelt med raskere fremdrift dersom aminteknologien ble "friskmeldt".
Sitat miljøvernminister Erik Solheim fra Stortingets spontanspørretime 9. mars 2011:
"Hvis vi kan friskmelde disse teknologiene raskere, betyr det også at vi kan starte tidligere enn 2016. 2016 er jo ikke et mål, 2016 er den siste datoen for når man kan ta en slik beslutning. Den kan tas tidligere hvis disse teknologiene tidligere kan friskmeldes, og det burde være en god nyhet."
Sitat olje- og energiminister Ola Borten Moe fra debatt om Meld. St. 9 (2010–2011) Fullskala CO2-håndtering i Stortinget 12. april 2011:
"Teknologikvalifiseringen er anslått til å vare i opptil tre år og prosjekteringsfasen til å vare i rundt to år. Dette tilsier at vi med dagens informasjon kan legge fram et samlet beslutningsgrunnlag for Stortinget senest i 2016. Hvis en fangstteknologi blir tilstrekkelig kvalifisert tidligere, vil dette kunne bidra til en raskere framdrift."
"For å gjøre det helt klart: Vi anslår at teknologikvalifiseringsløpet kommer til å ta tre år. Hvis det tar kortere tid, så er det til glede for prosjektet og vil muliggjøre en kjappere realisering."