Borghild Tenden (V): Hvilke retningslinjer er gjeldende for lokalisering av vinmonopol i kommunene; hva menes med at kommunen «godkjenner» Vinmonopolets beliggenhet, og mener statsråden at det er behov for klarere regler på dette området?
Begrunnelse
I alkoholloven § 3-3 står det at «Kommunestyret fastsetter det høyeste antall utsalgssteder for AS Vinmonopolet innen kommunen og godkjenner deres beliggenhet». Det er med andre ord godt forankret i loven at lokalt folkevalgte skal ha avgjørende innflytelse på utformingen av bevillingspolitikken i kommunen, herunder plasseringen av salgs- og skjenkesteder. Vinmonopolet er et salgssted, og lokalt folkevalgte tar mange hensyn når polutsalgenes beliggenhet skal godkjennes. Kommunen kjenner sine lokale forhold best og har ansvar for å fatte de vedtak som de mener gir kommunen best forutsetninger for å utvikle seg i ønsket retning. Samtidig har Vinmonopolet et fokus på bedriftsøkonomisk drift og dette kan stride mot de folkevalgtes ønske om hensiktsmessig lokalisering i kommunen ut i fra andre hensyn enn bare fortjeneste.
Undertegnete har blitt gjort oppmerksom på at Vinmonopolet i Sandvika sentrum har ønsket, og har selv søkt kommunen flere ganger om, å etablere et utsalg på Sandvika Storsenter. Dette har blitt avvist av Bærum kommunestyre, med den begrunnelse at man ønsker mer aktivitet i den gamle delen av Sandvika, og ikke all handel og trafikk flyttes over til Storsenteret. Vinmonopolet i Sandvika sentrum har i dag en dårlig beliggenhet både sett fra et byutviklingsperspektiv og for tilgjengeligheten til handlende, og fra Vinmonopolets ståsted pga. fallende omsetning og lite synlighet, derfor har Vinmonopolet fått tilbud om bedre egnede lokaler i sentrum som de ikke har ønsket.
Spørsmålet nå er om kommunen kan bestemme at Vinmonopolet skal ligge i Sandvika sentrum.