Geir Jørgen Bekkevold (KrF): Det er rettet kritikk mot at den foreslåtte endringen i utlendingsforskriften, som skal innebære at asylsøkere med barn, som ikke har fått sin klagesak avgjort av UNE innen 15 måneder etter at UNE mottok saken, kan innvilges oppholdstillatelse, ikke vil utgjøre noen forskjell.
Hvordan vil justisministeren sikre at forslag om endring av utlendingsforskriften faktisk skal endre praksis, slik at familier med barn som søker asyl får opphold dersom deres klage til UNE ikke er avgjort innen 15 måneder?
Begrunnelse
7. september 2012 ble det sendt ut på høring et forslag til endring av utlendingsforskriften som skal innebære at asylsøkere med barn, som ikke har fått sin klagesak avgjort av UNE innen 15 måneder etter at UNE mottok saken, kan innvilges oppholdstillatelse.
I en artikkel i Klassekampen 19. desember, viser flere organisasjoner, herunder Juss-Buss, NOAS og Advokatforeningen, til at forskriftsendringen trolig vil gi få, om noen, endringer i rettspraksis. Også UDI er kritisk, og viser til at de mange unntakene gjør at mange familier ikke blir omfattet av endringen. Det pekes blant annet på at det er for mange unntak, blant annet for fremleggelse av falske dokumenter, opphold på ukjent sted i mer enn tre dager, utreise uten utreisetillatelse, samt for personer som har gitt feil opplysninger om tidligere opphold i andre asylland. Heller ikke enslige mindreårige asylsøkere er omfattet av forskriftsendringen.