Kari Kjønaas Kjos (FrP): Forebygging av kreft med HPV-vaksine er et hovedtema under livmorhals-kreftuken over hele Europa. I Norge er det kun 12 år gamle jenter som får tilbud om HPV-vaksine. I Sverige får jenter opp til 18 år gratis vaksine og i Danmark opp til 26 år. I Sverige er det distribuert over 1 million vaksinedoser, mens Norge i samme periode har distribuert knapt 240 000 doser. Også gutter kan rammes av denne kreftformen.
Hvorfor får ikke flere norske jenter og gutter mulighet til å beskytte seg mot denne kreftformen?
Begrunnelse
HPV-infeksjon er et folkehelseproblem. Rundt 70 % av seksuelt aktive mennesker blir smittet av viruset i løpet av livet. Denne virusinfeksjonen kan føre til celleforandringer, ulike kreftformer og kjønnsvorter både hos menn og kvinner. Hvert år får 250-300 kvinner i Norge livmorhalskreft som følge av HPV-infeksjon. Ca. en tredjedel av dem dør. I tillegg opereres ca. 3000 kvinner for forstadier til kreft hvert år, noe som fører til økt risiko for senaborter og tidlig fødsel. Videre oppgir ca. 10 % av norske kvinner at de har kjønnsvorter. I Norge i dag er det kun 12 år gamle jenter som får tilbud om HPV-vaksine for å beskytte seg mot livmorhalskreft og kjønnsvorter. Dette på tross av at en ekspertgruppe konkluderte med at vaksinen burde tilbys jenter opp til 16 år da den ble innført i 2009. Studier viser at vaksinen har effekt hos kvinner helt opp til 45 år. Kreftforsker og professor Claes Goran Tropé uttalte i juni 2012 i Dagens Medisin at man gjennom HPV-vaksinering har muligheten til å utrydde denne kreftformen i Norge i løpet av 20 år. Tidligere har helse- og omsorgsministeren hevdet at en stram budsjettsituasjon gjør at kun ett årskull kan vaksineres.
Ministrene i våre naboland ser dette annerledes. De har kommet frem til at vaksinering sparer liv - og mennesker for sykdom og lidelse - samtidig som det sparer samfunnet for betydelige kostnader knyttet til kreftbehandling, behandling av forstadier til kreft samt behandling av kjønnsvorter nå og i fremtiden.