Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Politidirektoratet har fordelt nye årsverk til politidistriktene, og mange distrikt fikk færre årsverk enn behovet tilsier. I 2005 var det 1,6 polititjenestemenn per 1 000 innbyggere i Norge, mens i 2012 var den 1,5 per 1 000 innbyggere.
Hva er statsrådens årlige plan frem mot 2020 for å sikre at målet nås, hvordan sikrer statsråden at politidistrikt med de største utfordringene får tildelt tilstrekkelig med ressurser, og kan statsråden gi en oversikt over antall tjenestemenn per 1000 innbygger i hvert distrikt?
Begrunnelse
Agder politidistrikt står overfor mange utfordringer, og oppgavene som er lagt til politidistriktet samsvarer ikke med bemanningen. Politidistriktet har mange studenter, et innland som trekker mange mennesker vinterstid, og en skjærgård som lokker sommerstid.
I januar la politidistriktet frem kriminalitetsstatistikk for 2012, og på bakgrunn av dette ba de om 40 nye årsverk. To tredjedeler av dette skulle være politistillinger, mens resten skulle være sivile stillinger. Etter tildeling fra Politidirektoratet fikk politidistriktet kun 10 nye stillinger, noe som er langt fra det reelle behovet som distriktet har.
Ifølge politiet sin egen statistikk har Agder høy kriminalitet per 1000 innbygger sammenlignet med resten av landet.
Målet om 2 polititjenestemenn per 1000 innbygger i 2020 vil ikke nås om utviklingen fortsetter slik som den var i 2012.
Det er derfor viktig å få klarhet i hvordan tilstanden er nå med tanke på muligheten for at målet kan nås. Dette er statsrådens ansvar. I tillegg er det viktig at fordelingen av årsverk blir gjort på en måte slik at de politidistrikt som står overfor de største utfordringene blir tildelt tilstrekkelig ressurser for å kunne både forebygge og bekjempe kriminalitet.
Agder politidistrikt hadde pr. 30.09.2012 en politidekning per 1000 innbygger på 1,36, mens den på landsbasis var 1,49. Dermed anså politiet selv at 40 nye årsverk ville bidra til en minimumsbemanning.