Steinar Reiten (KrF): Hvordan vil regjeringen følge opp Norges uttalelser om kastediskriminering i India som ble avgitt under FNs menneskerettighetsråds Universal Periodic Review-gjennomgang i mai 2012?
Begrunnelse
I dag blir om lag 260 millioner mennesker i verden diskriminert gjennom det tradisjonelle kastesystemet. De fleste av dem bor i India. Dalitene (de kasteløse) i India utgjør nærmere 170 millioner av landets befolkning. Denne folkegruppen lever under elendige forhold: De er fattige, har yrker med lav status, er underlagt sosialt påtvungne restriksjoner mot giftermål, blir diskriminert i forhold til bosted og tilgang på offentlige tjenestetilbud, er forgjeldet og lider under generell mangel på respekt for menneskeverdet.
India har et velutviklet system av lover som skal bedre rettsvern og sosial status for dalitene som folkegruppe. Dessverre viser det seg likevel at teori og praksis er to vidt forskjellige ting når lovverket skal omsettes til handling.
Under UPR-møtet i FNs Menneskerettighetsråd i mai 2012 konfronterte Norge, sammen med en del andre land, India med den diskrimineringen av egen befolkning som de facto foregår gjennom det tradisjonelle kastesystemet. I sitt innlegg nevnte Norge daliter og adivasis (ulike grupper av urbefolkning) spesielt.
I sitt svar unnlot India å gå direkte inn på kasterelaterte spørsmål, og utsatte dermed en eventuell kommentar til den endelige rapporten som Menneskerettighetsrådet presenterer i september i år.
Det bør utarbeides en strategi fra regjeringen for bekjempelse av kastediskriminering. Det er behov for en helhetlig tenking omkring målsetting, virkemidler og allianser, samt hvordan temaet tas opp på ulike arenaer. Slike arenaer kan f.eks. være ulike prosesser i FN samt bistands- og næringslivssamarbeid med berørte land. Norge bør ta initiativ til en debatt mellom land om hvordan kastediskriminering kan motarbeides. Offisielle besøk til land med kastediskriminering bør også inkludere møter med dalit-organisasjoner.
Det norske dalit-solidaritetsnettverket, Dalit Solidarity Network Norway, er en del av et større internasjonalt nettverk som arbeider for å fjerne diskriminering basert på kaste eller opphav. Flere store ideelle organisasjoner i Norge er tilknyttet DSNN, og disse vil kunne bidra med kvalifisert rådgivning og formidling av kontakt med sine samarbeidspartnere bl.a. i India hvis utenriksdepartementet skulle ha behov for dette.