Jan Bøhler (A): Regjeringspartiene har bl.a. på sine landsmøter gått inn for å forlenge og utvide områdesatsingene for å utjevne forskjeller i storbyene. I Oslo har dette til nå omfattet Groruddalen og Søndre Nordstrand, hvor det arbeides med å forlenge satsingene i ti år til. Det neste området i hovedstaden som har spesielle utfordringer og trenger et løft hvor stat, kommune, bydel og frivillige organisasjoner målretter sine ressurser, er Tøyen-Grønland-Vaterland.
Vil regjeringen vurdere å delta i utvikling av en slik satsing?
Begrunnelse
Det har lenge vært mye oppmerksomhet rundt levekår, integrering, åpne rusmiljøer, arbeidsledighet, kriminalitet og forsøpling i området Tøyen-Grønland-Vaterland. Fakta og statistikker viser også at området har spesielle utfordringer når det gjelder bl.a. lovbrudd og rus, noe som kan føre til dårligere oppvekstvilkår og en negativ spiral dersom det ikke tas tak.
Det er vel og merke viktig å ikke sette ensidige og urettferdige stempler på området som "ghetto" e.l. Det flerkulturelle mangfoldet man finner her har mange positive sider, som kan tilføre hele byen nye dimensjoner. Men det forutsetter at vi også tar problemene på alvor, og ikke godtar at det skal være store forskjeller i byen når det gjelder utrygghet og belastninger som kriminalitet og åpne rusmiljøer.
På et folkemøte 13/5 som Grønland beboerforening og flere borettslag og sameier i området deltok på, diskuterte vi grundig hva som kan gjøres. Møtet viste at det fins mange gode ressurser i området som vil være med og ta tak. Det viktigste forslaget som ble tatt opp var å starte en ny områdesatsing for Tøyen-Grønland-Vaterland etter mønster av Groruddals- og Søndre Nordstrand-satsingene, men med en innretting som er tilpasset utfordringene i området.
I en slik satsing må stat, kommune, bydel, borettslag, sameier og et mangfold av frivillige organisasjoner delta og forplikte seg - og den bør ha en langsiktighet på f eks ti år i første omgang. Det kreves god planlegging og tiltak som varer lenge - bare slik kan grunnleggende oppgaver i området løses.
Fra statens side vil flere departementer kunne bli viktige aktører - som justisdepartementet, helsedepartementet, barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet, kommunaldepartementet, miljødepartementet, m fl. Det forventes selvsagt ikke at man kan ta noen endelige beslutninger om en ny områdesatsing etter denne første henvendelsen, men hensikten er å få i gang en vurdering og sondering blant de nevnte aktuelle partnerne som må delta i et eventuelt nytt felles løft for området.
Regjeringen har tidligere vist stor evne til å ta grep for å utjevne forskjeller i Oslo, og en Tøyen-Grønland-Vaterland-satsing er nå noe av det viktigste man kan gjøre for å komme videre.