Morten Ørsal Johansen (FrP): Ifølge statsborgerloven kan norsk statsborgerskap tilbakekalles dersom man ikke er løst fra et annet lands statsborgerskap eller dersom vedtaket om statsborgerskap er ugyldig. Men det synes ikke å være noen automatikk for at tredjelands borgere som har ervervet norsk statsborgerskap og fått dette tilbakekalt, kan utvises fra landet.
Er dette korrekt og mener statsråden det er rimelig at folk som har løyet seg til statsborgerskap skal få permanent oppholdstillatelse i Norge?
Begrunnelse
På Utlendingsdirektoratet (UDI) sine hjemmesider fremkommer det at norsk statsborgerskap kan tilbakekalles av to grunner: 1. Hvis personen som er innvilget statsborgerskapet ikke løser seg fra annet lands statsborgerskap eller 2. Dersom vedtaket om statsborgerskap er ugyldig.
Spørreren ønsker å få klarhet i følgende: En person er blitt innvilget norsk statsborgerskap og har imøtekommet statsborgerskapslovens bestemmelser om erverv av statsborgerskap etter søknad, og har levert inn dokumentasjon på at vedkommende er løst fra statsborgerskap, eller er blitt gjort unntak, i henhold til statsborgerlovens § 10, første ledd. Det fremkommer i ettertid at vedkommende har gitt uriktige opplysninger, f.eks. at man har oppgitt uriktig navn og/eller statsborgerskap som man søker seg løst fra.
Slik spørreren forstår statsborgerloven og statsborgerforskriften, kan
vedkommende persons norske statsborgerskap tilbakekalles, men vedkommende skal gis permanent oppholdstillatelse, med mindre vedkommende er nordisk borger eller er borger i et EØS/EFTA-land.
Spørreren ønsker klarhet i om en person som har fått sitt norske statsborgerskap tilbakekalt, som ovenfor skissert, også kan miste permanent oppholdstillatelse og utvises fra landet.